Rezsicsökkenés helyett rezsinövekedés

Jellemzően vidéki településeken - legyen az falu, vagy kisebb város - nagyon sokan fűtenek fával. Ők megint hátrányos megkülönböztetést kénytelenek elszenvedni, hiszen az egy évvel ezelőtt beígért tartósan tíz százalékos tűzifa árcsökkenés, mára már egy 15 százalékos árnövekedésbe fordult - mondta Apáti István szerdai sajtótájékoztatóján.

A jobbikos képviselő emlékeztetett: tavaly egy mázsa hasított tölgy, vagy bükk tűzifa ára körülbelül 2000 forint volt, most 2200-2300 forint. A leggyakrabban használt akácfa, viszont 2500 alatti összegről 2700 forintra növekedett. A guriga formájában árult tűzifa - tehát a darabolás előtti - esetén is növekedett az ár.

Apáti szerint eközben a földgáz köbméterenkénti ára 145 forintról 121 forintra csökkent, hasonló arányban fizetnek kevesebbet a távhős ingatlanok tulajdonosai.

A képviselő emlékeztetett: a szociális faprogram csupán egy egyszerű kampányszlogen: átlagban 5 mázsa tűzifa jutna elvben egy rászoruló családnak, ám - tette hozzá - sok településen sok rászoruló egy mázsa fát sem kap, miközben egy fűtési szezonban egy átlagos méretű ház igénye 50 és 100 mázsa között van.

A jobbikos politikus emlékeztetett: Románia felől lelassult a fabehozatal, Kárpátalja felől pedig meg is szűnhet. Ráadásul az is baj, hogy a most megvásárolt fa esetén a vásárló legalább 25 százalékos mértékben vizet vásárol, hiszen egy nyers tűzifának legalább ekkora a víztartalma, nem hagyják kiszáradni azt.

Apáti szerint a fával fűtők számára ez egy húsba vágó probléma, az, hogy nem tudják időben megvenni a tűzifát. Jó lenne végre, ha a kormány ellopná a Jobbik azon javaslatát is - ha már a kormányzat folyamatosan plagizál - miszerint vagy 5 százalékos áfakörbe sorolná a tűzifát vagy egyenesen tegyük áfamentessé, és garantálja a fatüzelésű ingatlanokkal rendelkező tulajdonos számára is a rezsicsökkentést - zárta sajtótájékoztatóját Apáti István.