Románia megelőzte hazánkat az egyik legfontosabb fejlettségi mutatóban

Románia megelőzte hazánkat az egyik legfontosabb fejlettségi mutatóban

Hivatalos adatok alapján is túlszárnyalta Magyarországot a román GDP-adat.

Magyarországon az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) az EU átlagának 76,6 százaléka volt, míg Romániában ez az arány 76,7 százalék – szúrta ki a Portfolio az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss adatai alapján.

Ezzel hivatalossá vált, hogy Románia a legismertebb gazdasági fejlettségi mutató esetében megelőzte Magyarországot.

Az Eurostat október 11-én a felülvizsgált egy főre jutó GDP-statisztikát adta ki, ez pedig megerősíti a márciusban már közölt, előzetes adatokon nyugvó fő megállapítást.

Kifejtik, noha Magyarország is ütemesen zárkózott fel az elmúlt 9 évben az uniós fejlettségi átlaghoz (2013 óta +8,5 százalékpont), a román gazdaság viszont ennél sokkal nagyobb tempójú konvergenciát mutatott az uniós átlaghoz: 2013-ban még 54,6 százalékon állt, 2022-re a felülvizsgált adatok szerint már 77 százalék közelébe lépett, vagyis 22,1 százalékpontos javulást tudott produkálni, ami 2,5-szerese a magyar ütemnek.

Tíz év alatt a magyar gazdaság tudta felmutatni a 11. leggyorsabb konvergenciát az EU-s átlaghoz, de a sorban hazánk előtt jellemzően szinte csak régiós versenytársak vannak, vagyis a magyar gazdaság ugyan közelít az EU átlagához, ám a relatív teljesítménye a régiós országokhoz képest romlik - olvasható a lap elemzésében.

Az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson számolva) tekintetében Magyarország mögött már csak öt ország foglal helyet: Lettország, Horvátország, Szlovákia, Görögország és Bulgária.

Meg kell jegyezni, ugyan a fenti GDP-mutató fontos gazdasági adatot jelent, azonban egy ország lakóinak életszínvonalát, jövedelmét, vagy épp jólléti szintjét nem tükrözi abszolút pontossággal.

Emlékezetes, a KSH október elején közölte, az előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. első féléves hiánya. A második negyedévi hiány pedig 570 milliárd forintot, a GDP 3,1 százalékát tette ki. Emellett eredetileg 3400 milliárd forintos hiánycélt terveztek, ám ahhoz képest 1100 milliárd forinttal lehet nagyobb az idei hiány.

(Címlapkép: Pixabay)