Románia a mai napig sem biztosította a szabadságot a magyarok számára

Molinókkal emlékeztetett a Jobbik.

Szávay István a budapesti román nagykövetség előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, december 1-jén lesz 99 éve, hogy a gyulafehérvári nemzetgyűlés döntött Erdély és Románia végleges egyesüléséről. Az akkor elfogadott határozat többek között kimondja, hogy az országot alkotó népeknek teljes nemzeti szabadság jár, mindenkinek joga van az anyanyelvű közigazgatáshoz, közoktatáshoz és igazságszolgáltatáshoz, minden nép arányos képviseletet kap a törvényhozásban és az ország kormányzásában - emlékeztetett a képviselő.

A politikus leszögezte, hogy Románia viszont a mai napig nem tartja be ezeket az ígéreteket. A közigazgatásban még mindig nem valósult meg a teljes anyanyelvhasználat, a román állam folyamatosan támadásokat indít az erdélyi magyar oktatás ellen, az igazságszolgáltatás pedig csak román nyelven működik - sorolta.

"Románia a mai napig másodrendű polgárként kezeli a közel másfél milliós magyarságot, miközben folyamatosan gáncsolja a székely autonómiatörekvéseket" 

- összegzett.

Szávay István úgy fogalmazott, megértik, hogy Románia számára december 1. ünnep, de azt kérik, hogy Románia is értse meg, hogy ezen a napon a magyarok nem tudnak ünnepelni, mert ez ezer éves hazánk felszabdalásának, az

"országvesztés évfordulója".

A Jobbik kormányra kerülésének esetén elsődleges fontosságúnak fogja tartani az autonómiamozgalmak támogatását - jelentette ki.

Az esemény alatt a képviselő mögött a párt három aktivistája állt, akik egy olyan molinót feszítettek ki, amin magyarul és románul is láthatóak voltak a gyulafehérvári határozatnak a Szávay István által idézett részei.

Szávay István sajtótájékoztatója (2017.11.30)

99 év alatt sem valósultak meg a gyulafehérvári nyilatkozat ígéretei

Szávay elmondta, hogy nagyon sajnálatosnak tartja azt, hogy a kormány a problémával továbbra sem hajlandó foglalkozni, sőt a Jobbik azon javaslatát is lesöpörte az asztalról, hogy 2020-at trianon emlékévvé nyilvánítsák.

A Jobbik országgyűlési képviselője felháborítónak találta, hogy a mai napon az azonnali.hu-n megjelent videóban a kormánypártok prominens képviselői tanúbizonyságát tették annak, hogy tisztában sincsenek azzal, a románok mit ünnepelnek ezen a napon. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője első körben a kérdést sem értette, aztán pártja nevében kijelentette, hogy 

"Nem foglalkozik a frakciónk a román nemzeti ünneppel, mi a magyar nemzeti ünnepekkel foglalkozunk".

A KDNP-s Hollik István és a fideszes Pócs János is hasonlóan képben volt a történelmi jelentőségű nap kapcsán.

Pócs azt üzente a románoknak, hogy "Isten éltesse őket!" Hollik pedig"sok sikert" kívánt nekik.

"Isten éltesse őket" "Sok sikert nekik!" Ezt üzeni a Fidesz a románoknak Erdély elcsatolásának évfordulóján

Az Azonnali azt kérdezte az országgyűlési képviselőktől, mit üzennek december elseje kapcsán a románoknak. Kiderült: a dohányboltokat, adóhatóságot útdíjkezelő és parkolási céget "nemzetivé" átnevező kormánypárt honatyáinak fingja sincs, mint jelent a magyar nemzet számára Erdély elvesztésének évfordulója. December elseje Romániában nemzeti ünnep, az " Nagy Egyesülés" napja.

A budapesti sajtótájékoztató időpontjában Erdély számos településén a Jobbik helyi képviselői hasonló molinók kifeszítésével emlékeztették a románokat a be nem tartott ígéretekre. A hatóságok több helyen próbálták őket megfenyíteni, pedig a képviselő szerint cselekedetükben semmilyen provokáció nem volt.

Egy nagyváradi aktivista Facebook-oldalán az alábbi képet tette közzé, a következő felirattal: "A román csendőrség közreműködésével emlékeztettünk a gyulafehérvári ígéretekre. A molinó annyira tetszett nekik, hogy el is vitték magukkal."