A román elnök szerint a korrupció tönkretette az államot, ezért annak "újraindítására" van szükség

A román elnök szerint a korrupció tönkretette az államot, ezért annak "újraindítására" van szükség

A nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány esete bebizonyította, hogy

az állam "újraindítására" van szükség Romániában, vagyis szakértelmük és nem a politikai engedelmességük alapján kell kiválasztani köztisztségviselőket

- hangoztatta kedden Klaus Iohannis államfő a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) ülését követő sajtónyilatkozatában.

Az elnök szerint a korrupció és hozzá nem értés aláásta a nemzetbiztonságot, tönkretette az államot, amely már képtelen megvédeni polgárait, nem képes garantálni legfontosabb emberi jogukat, az élethez való jogot.

"Azért jutottunk ide, mert az utóbbi évek kormányai megtöltötték az országot hozzá nem értő tisztségviselőkkel, és elüldözték a szakembereket"

- jelentette ki Iohannis.

A jobboldali államfő a szociálliberális kormánykoalíció ásta alá a nemzetbiztonságot az igazságszolgáltatási törvények módosításával, a közbiztonsági rendszerben bekövetkezett nyugdíjazási hullámmal, a börtönbüntetések lerövidítésével.

A CSAT-ban valamennyi érintett intézmény bemutatta jelentését a meggyilkolt lány esetéről, az elnök pedig a segélyhívások pontosabb helymeghatározását, a reakcióidő lerövidítését, és az erőszakos bűncselekmények büntetésének szigorítását célzó intézkedéseket sürgetett.

Középtávon Iohannis szerint a közintézmények a köztisztségek politikamentesítése, a félreállított, elüldözött szakemberek visszahozása lehet megoldás.

A CSAT ülése után Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő a belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatót, amelynek éléről kedden délben lemondott az alig hat napja beiktatott Nicolae Moga belügyminiszter. A kormányfő elmondta: Mihai Fifor kormányfő-helyettest jelölte ideiglenes tárcavezetőnek. A jobboldali elnök támadásaira reagálva annyit mondott: ebben a helyzetben nem a bűnbakkeresés, az egymásra mutogatás a megoldás, elutasítja a társadalom megosztását.

Dancila kijelentette: nyitott arra, hogy a - kormánypárt elnökeként - rendkívüli ülésszakra hívják a parlamentet és sürgősségi kormányrendelettel hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek elkerülhetővé teszik a caracalihoz hasonló tragédiákat.

Romániában hatalmas közfelháborodást okozott a dél-romániai Caracalban múlt héten elrabolt, megerőszakolt és megölt Alexandra ügye, miután kiderült, hogy hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.(MTI)

Megint a román politika mutat példát: lemondott a belügyminiszter a rendőrségi fiaskó miatt

Ismét olyan politikai lépést láthatunk Romániában, ami Magyarországon egyszerűen elképzelhetetlen lenne: kedden Nicolae Moga román belügyminiszter bejelentette lemondását a nemi erőszak és gyilkosság áldozatául vált 15 éves lány miatt, akit a rendőrség hibájának köszönhetően nem tudtak megmenteni. A tisztségébe alig hat napja beiktatott tárcavezető azzal indokolta lemondását, hogy ezzel a gesztussal próbálja megmenteni a belügyminisztérium megtépázott tekintélyének maradékát.