Rusvai Miklós szerint az idősek beoltása után el lehet gondolkodni a nyitáson

Rusvai Miklós szerint az idősek beoltása után el lehet gondolkodni a nyitáson

Rusvai Miklós virológus az ATV Híradónak arról beszélt, szerinte áprilisig nem várható a korlátozások lazítása. Szerinte minden adagnak örülni kell, és reméli, hogy felgyorsul vakcinaszállítás.

A virológus úgy látja, ha a veszélyeztettet, idős korosztály átesik az oltáson, akkor meg lehet fontolni a nyitást, de ez legkorábban április elején lehet.

Rusvai úgy fogalmazott,

"Ha ezt a létszámot elértük, tehát az időseket oltottuk már nagyrészt, akkor a veszélyeztetett korosztály valóban védve van. Innentől kezdve meg lehet fontolni a nyitást, de még egyszer mondom nem hiszem, hogy ez április előtt bekövetkezne."

Magyarországon eddig közel 240 ezer embert oltottak be, a teljes védettséget jelentő második vakcinát pedig már 61 ezren kapták meg.

Rusvai Miklóssal egyébként nemrégiben készítettünk interjút:

Rusvai Miklós: kicsi a valószínűsége, hogy a kínai vakcinát ne engedélyeztessék, enélkül jöhet a harmadik hullám

Nemcsak hazánkban, de az egész Európai Unióban gond, hogy nem áll rendelkezésre elegendő vakcina a koronavírus elleni nyájimmunitás eléréséhez, miközben a szakemberek már a harmadik hullámra figyelmeztetnek. Ezzel párhuzamosan rendkívül éles politikai csatározások zajlanak a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatban. Erről is kérdeztük Rusvai Miklós virológust, víruskutatót. Interjú.