Sas Zoltán: Konkrét információkat kaptam a felrobbant személyi hívók ügyében

Sas Zoltán: Konkrét információkat kaptam a felrobbant személyi hívók ügyében

A libanoni csipogókat nem Magyarországon gyártották, a termékek soha nem is jártak hazánkban és a hazai titkosszolgálatoknak sincs köze a történtekhez - szögezte le a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke, aki mást is megosztott most a nyilvánossággal.

Konkrét információkat kaptam a Libanonban szeptember 17-én és 18-án felrobbant személyi hívókkal kapcsolatos ügyben

- ezzel kezdte csütörtöki Facebook-posztját a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke.

Sas Zoltán a következőkkel folytatta: "Ahogy kértem, a polgári titkosszolgálatok elkészítették a bizottsági ülésre azokat a tájékoztatókat, amelyek a csipogók kérdése körül felvetődtek."

Sas szerint a nemzetbiztonsági bizottság szeptember 26-i, soron következő ülésén elhangzottakból a nyilvánossággal is megosztható információk a következők:

➡ "A csipogók gyártása, beszerzése értékesítése mögött egy több céget is tartalmazó hálózat állt.

➡ A csipogókat nem Magyarországon gyártották, a termékek soha nem is jártak hazánkban.

➡ A csipogók értékesítésében Magyarországon és Bulgáriában bejegyzett cégek működtek közre. Ezek a cégek kizárólag közvetítő szerepet töltöttek be, feltehetően azért, hogy leplezzék a valódi eredetet.

➡ A csipogók feltehetőleg a Tajvan-Hongkong-Libanon útvonalon jutottak el a felhasználókhoz.

➡ A nemzetbiztonsági bizottságon kapott információk alapján Magyarországnak és a magyar titkosszolgálatnak nem volt köze az eseményekhez.

➡ Az üggyel kapcsolatban az Alkotmányvédelmi Hivatal további vizsgálatokat folytat a társszerveivel és a nemzetközi partnereivel közösen.

➡ A ​kérdésemre azt az információ​t is megkaptam, hogy nem merültek fel olyan kockázati tényezők, amely​ek alapján emelni kellene Magyarország terrorfenyegetettségi szintjét"

- sorolta a Jobbik országgyűlési képviselője.

Ismeretes, Sas Zoltán nemrég összehívta a Nemzetbiztonsági bizottságot, majd azt mondta, Farkas Örs államtitkárt arra kérte, a Libanonban felrobbantott személyi hívókkal kapcsolatosan is adjanak tájékoztatást.

(Címlapkép: Sas Zoltán - Béli Balázs/Alfahír)