Nem a pártok, hanem az emberek fognak össze Orbán ellen – interjú Sas Zoltán biztonságpolitikai szakértővel

Összefogásról, a határzárról és az egészségügy rendbetételéről is szó esett.

A kormányváltás szempontjából központi kérdés, hogy a bizonytalanok és a taktikai szavazók beállnak-e a legerősebb ellenzéki jelölt mögé. Ön Pest megye 7. számú választókerületében egyértelműen a legesélyesebb jelölt, így ha további támogatást kap, megelőzheti a kormánypárti Szűcs Lajost. Számít a választói együttműködésre?

Az elmúlt időszak egyik legérdekesebb kérdése a pártok közötti összefogás volt a napi sajtóban. Szerintem viszont az igazi kérdés a választók közti összefogás! Ugyanis annak megvalósulására lehet reális esély. Természetesen a kormányváltásban nem érdekelt felek mindent megtesznek, hogy elbizonytalanítsák a választókat, és ez különösen jellemző a billegő körzetekben. Számos kizárólag befolyásolásra készült "közvélemény-kutatás" jelent meg. A mi választókerületünkben az elmúlt években több forrásból, folyamatosan mértük a politikai támogatottságot. A szolgáltatás megrendelésekor a legfontosabb szempontom az volt, hogy azt kapjuk, ami van, ne a "kedvembe" akarjanak járni, és ne is akarjanak ezáltal senkit befolyásolni. A két éve folyamatosan végrehajtott mérések alapján egyértelmű, hogy a jelenlegi kormánypárti jelölt legyőzésére én vagyok a legtámogatottabb induló. A helyi kampányunkban igyekszünk minden rendelkezésünkre álló adatot megosztani a választókkal, hogy a "győztes" döntést hozhassák meg.



Ön az Országgyűlés Nemzetbiztonsági, valamint a Honvédelmi és rendészeti bizottságában dolgozik szakértőként. Területét tekintve bizonyára mélyebben is rálát az egyenruhás dolgozók kihívásaira, lehetőségeire. Mit kezdene a Jobbik a szolgálati nyugdíjakkal, a szakmákat érintő elvándorlással, a hiányos életpályamodellel, vagy éppen a szakszervezeti jogokkal?

A Jobbik határozott rendvédelmi koncepcióval rendelkezik, mely minden egyenruhás szakmát érint. A pártunk határozottan partnerként tekint az egyenruhás társadalom tagjaira. Olyan szövetségest látunk bennük, akikkel közösen tudjuk garantálni Magyarország biztonságát. Erre áldozni kell, mert ez mindannyiunk közös érdeke! Olyan szolgálati életpályamodellt szeretnénk bevezetni, mely a szolgálatot megkezdő fiatalok számára a hivatást vonzóbbá teszi azáltal, hogy a lakhatási gondokat egy szolgálati lakásprogrammal könnyíti meg, és a kiszámítható karrier végén lehetőséget teremtünk a szolgálati nyugdíjra, ami megkoronázza a pályát.

Iránytű Intézet: Vecsés környékén a Jobbik lehet a Fidesz kihívója

Az Iránytű Intézet felmérése szerint a Pest megye 7-es számú, Vecsés központú választókerületben a preferenciával rendelkező választók 40 százaléka a Fidesz-KDNP jelöltjét, Szűcs Lajost támogatja. A jobbikos Sas Zoltán 26, a baloldali összefogás protezsáltja Nyeste Andrea 18, az LMP-s Apostol Klaudia 10, a momentumos Kalasovszky Bernadett 3, míg az Együtt színeiben politizáló Tóth Judit 1 százalékon áll.

Természetesen a szolgálati nyugdíj lehetőségét megfelelő feltételrendszer életre hívásával képzeljük el. Úgy véljük, az ilyen változtatásokkal sokkal vonzóbbá válik az egyenruhás szolgálat. Ami nagyon fontos még, hogy politikamentes rendvédelmet szeretnénk megvalósítani. Ennek első pontja, hogy ne a politika határozza meg a szakmának, hogy mit és hogyan kell csinálnia, hanem a szakma, és a dolgozók érdekképviseletének meghallgatásával, véleményük figyelembevételével teremtse meg a politika a szükséges jogszabályi, vagy anyagi feltételeket az eredményes munkavégzéshez. A szakszervezeti jogok a munkavállalók érdekképviseletének egyik legfontosabb része, így azokat biztosítani kell.

Ezzel kapcsolatban többször tartottak már kerekasztal-beszélgetést, aminek Ön is az egyik szervezője volt. Korábban azt mondta, ezekre meghívták az érintett szakminisztériumokat is, de azok jelezték, hogy nem vesznek részt az üléseken. Lehet ilyen körülmények között szakmai tanácsokat adni, vagy közvetíteni a szakma és a kormányzat között?

A szakmai kerekasztal-beszélgetéseken az illetékes szakminisztériumok előzetesen írásban jelezték, hogy nem kívánnak részt venni. Erre természetesen lehetőségük van, bár hozzáteszem, hogy én az összes ötpárti egyeztetésre elmentem a Jobbik képviseletében az elmúlt nyolc évben amelyre meghívtak, akkor is, ha az előterjesztett témával nem értettem egyet. Ez szerintem fontos, mivel a másik meghallgatása, adott esetben az érvrendszerének ismerete egy demokratikusan üzemelő állam alapelve.

Azt is hozzá kell tennem, hogy volt olyan megbeszélés, ahol bizony felülbíráltam a korábbi véleményemet, mert szakmai alapokon nyugvó érvrendszerrel meggyőztek. A vélemények egyeztetése nem ördögtől való dolog, ráadásul ilyenkor nyílik alkalom a másképpen gondolkodók meggyőzésére, a vélemények ütköztetésére. Természetesen, a megbeszélések nélkül nagyon nehéz érdemben tárgyalni, mivel erre a sajtóban üzengetés nem a megfelelő módszer.

Önkormányzati képviselőként és közbiztonsági tanácsnokként is működik Gyömrőn. Szakértőként kérdezem Önt arról, hogyan látja a fideszes vádakat a kerítés lebontásáról, avagy van-e szükség tízmilliárdokat felemésztő médiakampányra az aktív védekezés mellé?

A Jobbik az első perctől támogatott minden, a határaink védelmét célzó előterjesztést függetlenül az előterjesztőtől, így a kerítés megépítését is. A véleményünk a jelenlegi nemzetközi biztonsági helyzetre figyelemmel nem változott. Így eléggé meglepő kormányzati kampányfogás, hogy igyekszik minket "kerítésrombolóknak" beállítani. A sokmilliárdos propaganda, mely a kerítéssel kapcsolatos úgy tűnik nem más, mint figyelemelterelés. A kormányzat folyamatosan azzal kampányol, hogy majd ha nem ők lesznek hatalmon, ki mit csinálna. A Jobbik elkészítette a választási programját, azt megjelentette, az abban foglaltakat kívánja végrehajtani. Ebben a határvédelmet megerősíteni kívánjuk a Határőrség életre hívásával. Hozzáteszem, hogy a kommunikációra használt pénz nagyon jól jött volna a határvédelmi és egyéb biztonsági fejlesztések megvalósítása során.



Nemrég saját kisfilmmel jelentkezett, amiben azt kifogásolta, hogy a választókerületben szegényes és hiányos az egészségügyi ellátás. Mennyire jellemzi ez az országos probléma a térséget, és mit tennének, hogy javuljon a helyzet?

Az egészségügy helyzete a választókerületben, hasonlóan az országos helyzethez, rossz. Rendbe kell tenni az egészségügyi dolgozók bérezését, látványberuházások helyett az egészségügyi intézmények számbeli és felszereltségbeli fejlesztése nem tűr halasztást. Meg kell valósítani a betegközpontú egészségügyi ellátást. Ez mindannyiunk közös érdeke, mivel a betegségek nem pártállás szerint válogatnak, és minden ember jogosult a tisztességes ellátáshoz.

Természetesen az egészségügy egészének a jelenlegi helyzetén csak és kizárólag kormányzati szándékkal lehet javítani, azt helyben vagy választókerületben az önkormányzatok szerény forrásaival csak foltozgatni lehet. Az ellátás teljes körű javításának egyik első állomása, hogy egy önálló minisztériumot hozzunk létre, ahol a szakemberek és a szakpolitikusok felelőssége és lehetősége lesz egy korszerű, a kor kihívásainak mindenben megfelelni tudó egészségügyi ellátó rendszer kialakítása.

Mi lesz április 9-én, ha Ön nyer egyéniben, és nem a Fidesz-KDNP jelöltje?

A munka java igazán a kormányváltással kezdődhetne el, de akkor is sokasodnak a feladatok és a felelősség, ha egyéni körzetet nyer az ember, ám nem tagja a kormányzó frakciónak. Két ciklusos önkormányzati képviselőként gyakorlatban is tudtam igazolni azon álláspontomat, hogy a kampány lezárultával koncentráljunk az előttünk álló feladatokra, végezzük el a köz érdekében vállalt munkánkat, képviselve minden itt lakót pártállásra, korra vagy nemre való tekintet nélkül. Nem jó a hazai közhangulat a folyamatos ellenségkép gyártás miatt. Ezt meg kell szüntetni, mivel amúgy is kevesen vagyunk a világban, így a legfontosabb feladat, hogy a közös érdekeinket együtt tudjuk érvényesíteni. Természetesen ennek alapja a párbeszéd és a kompromisszumok sokasága. Ez a XXI. századi gondolkodásmód és viselkedési norma lehet a magyarság jövője.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedek szabadrablása felett szemet kell hunyni! Ezen a téren is rengeteg feladat vár ránk, de nem önös érdekektől vezérelve, vagy ne adj Isten elégtételvétel végett! Hanem tisztán jogszabályi alapon, a köz érdekének érvényesítése céljából. Meggyőződésem, hogy egy országgyűlési képviselő akkor végzi jól a munkáját, ha azt szolgálatnak, a köz szolgálatának tekinti. Ennek pedig alapfeltétele, hogy ne csupán a választások előtti időszakban álljon oda a különféle beruházások mellé hamisan, mint minden jó megvalósítója, hanem a ciklus teljes ideje alatt dolgozzon és képviselje a választókerülete érdekeit. Én kizárólag így tudom elképzelni a képviselői munkát!