Schiffer szerint ők is, és a Nyugat is félreértelmezték a bevándorlást

"Egyáltalán nem a huszadik századból ismert, klasszikus menekültügyi helyzettel állunk szemben".

„Én magam is későn ismertem fel: egyáltalán nem a huszadik századból ismert, klasszikus menekültügyi helyzettel állunk szemben, ergo a klasszikus emberi jogi érvelés egyszerűen kicsorbul a valóságon” - mondta Schiffer András LMP-elnök a Mandinernek adott interjújában amikor arról beszéltek, milyen hatékonyan jött ki a kormányzat a válsághelyzetből.

Schiffer szerint ugyan „a kormányzati plakátkampány, az emberek hergelése mára sem nyert legitimitást”, viszont mind ők, mind az európai baloldali pártok hibásan indultak ki abból, hogy klasszikus menekültszituációról van szó. Az elnök szerint a Genfi egyezmény elavult, a mai helyzet kezelésére alkalmatlan, legfeljebb a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán tudna segíteni.

Menekült, vándor, terrorista

Az LMP-féle önkritika szerint hiba volt nem foglalkozni vele, hogy három csoportja van a bevándorlóknak: „A tényleges menekülteké, akikkel kapcsolatban, messze nem kizárólagosan, de Európának is van felelőssége. A gazdasági bevándorlóké, akik esetében minden ország szuverén joga, hogy fogadja-e őket vagy sem. Harmadrészt pedig vannak terroristák, akik biztonsági kockázatot jelentenek” - mondta.

Annak kapcsán, hogy a Gallup egyik kutatása szerint 480 millió ember indulhat meg Európa felé a világ minden tájáról azt mondta,

„Ennek felelőse főként az újgyarmatosító politika, amelyet a Nyugat folytatott az ezredfordulótól, első sorban az USA, de Európa is részt vett benne, ezért nem vonhatjuk ki magunkat teljesen a háborús és az alapvető életfeltételeiket elveszítő klímamenekültekkel szembeni felelősség alól sem.”

Kultúragyilkos globalizáció

„Azon a helyen fejlődhet az adott kultúra, ahol megszületett. Egyetlen kultúra sem független ugyanis a tájtól, amelyben gyökeret vert. Sem az azon a tájon élő emberektől.” - nyilatkozta arra vonatkozóan, hogy a kulturális globalizáció nem sokszínűséget, hanem káoszt teremt.

Szerinte a mai multikulturalizmusnak már nem sok köze van a „'68-as vágyképekhez”, mert minden a multinacionális cégekről szól. Erről viszont azt mondta, „az LMP ökopolitikai és globalizációkritikus, nem pedig liberális párt, éppen ezért nem kereshetünk a 19-20. század dogmái között választ a 21. század problémáira”.

Az interjú nem csak a bevándorlásról szólt, hanem a tanártüntetésről, az uniós gazdaságról és Simicska Lajosról is. Schiffer András szerint azonban Magyarország számára „a kilépés egyszerűen nem opció, de a tőkelogikájú Európa halálra van ítélve, ennek az EU-nak így nincs jövője, csak a szakadás”.

A teljes interjú elolvasásához kattintson ide.