Közpénz-privatizáció: Schmidt Mária alapítványát is vagyonkezelővé alakítja a kormány

Közpénz-privatizáció: Schmidt Mária alapítványát is vagyonkezelővé alakítja a kormány

Amennyiben a Parlament fideszes többsége elfogadja, az Orbán-kormány közhasznú vagyonkezelő alapítvánnyá alakítaná Schmidt Mária Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványát, így újabb lehetőség nyílhat arra, hogy folytatódjon az állami vagyon átmentése a fideszes magánalapítványokba. 

A kedd éjszaka benyújtott, Semjén Zsolt által jegyzett, de Palkovics László miniszter alá tartozó javaslat a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról (KEKVA) szóló törvényre hivatkozva jelenti be a struktúra váltás.

Az új vagyonkezelőnek több feladata is lenne (papíron), így például "a XX. századi magyarországi, valamint közép- és kelet-európai történeti, politikai és társadalmi kutatások, ezen belül különösen a kommunizmus, a közép- és kelet-európai diktatúrák XX. századi történetének feltárása és bemutatása, a magyar, valamint a közép- és kelet-európai történelem, politika és társadalom tényeinek kutatása és elemzése", vagy épp "muzeális intézmények fenntartása és működtetése, a történészi kutatótevékenység támogatása". Ezen feladatok támogatásra az állam később állami vagyonelemeket biztosít Schmidt Mária alapítványa számára. 

Ami abban a pillanatban elveszíti közpénz jellegét, ugyanis afölött egy parlamenti kétharmados védelem alatt lévő, megbízható emberekből álló kuratórium őrködik. 

"Az ügy nagyon bonyolult, de a szándékaik egyszerűek. Annyira retteg a Fidesz a hatalma elvesztésétől, hogy 2022-re egy alternatív intézményrendszert, egy párhuzamos államot próbál magának kiépíteni, aminek segítségével a Fidesz vezetői, valamint a fontosabb kormányzati szereplők magukat, illetve a pártjukat fent tudják tartani"

- mondta napokban lapunknak a fideszes alapítványokkal kapcsolatban Demeter Márta. Az országgyűlési képviselő egy videóban mutatta meg a fideszes háttérállam felépítését, és működését. 

Eddig összes 30 vagyonkezelő alapítványt hoztak létre az elmúlt évben. A 17 új alapítvány 1750 darab állami ingatlan kapott ingyenesen, kikötőket, termőföldeket, de kiszervezték a MOL- és a Richter-részvényeket is. A becslések szerint már 1500 milliárd forint közvagyont csatornáztak ki - és még mindig van egy év a 2022-es választásokig.