Serpákból álló háromfős mentőcsapat indult Suhajda Szilárd megkeresésére

Serpákból álló háromfős mentőcsapat indult Suhajda Szilárd megkeresésére

Sok esélyt viszont nem látnak rá, hogy Suhajda Szilárd még életben van.

Keresőcsapat indult hajnalban a Mount Everest megmászására induló Suhajda Szilárd megmentésére. május 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá

- olvasható a hegymászó Facebook-oldalán .

Suhajda Szilárd felesége, gyermeke és édesapja is nagyon aggódik a hegymászóért, utóbbi Suhajda Tibor megható szavakkal üzent fiának.

„Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most enged el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj!

Összetartva az ország, barátok és rokonok - VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, - hogy szia "édesapa" újra itthon... Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket...

Szeretünk és nagyon várunk HAZA!!

Tarts ki, erős vagy!”

Pedig bíztatóan indult az Everest meghódítása. Suhajda Szilárd május 20-ról 21-re virradó éjjel ideális viszonyok mellett indult el csúcsmászó körére, mellyel célja, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül feljusson a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. A magyar hegymászó május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.

A csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. Rajta kívül még több tucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyivezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett.

Utoljára egy a csúcsról visszatérő csapat látta csúcsra vezető Hillary-lépcső alján. Életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Suhajda Szilárd először nepáli idő szerint szerdán reggel nyolc órakor, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött

- tették hozzá.

Az idei mászószezonban eddig 12 hegymászó vesztette életét a Mount Everesten, és öt embert, köztük Suhajda Szilárdot eltűntként tartanak nyilván.

Címlapkép: Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs