Siker: Gulyás bejelentette, mégis folytatódik az SMA-szűrés Magyarországon

Siker: Gulyás bejelentette, mégis folytatódik az SMA-szűrés Magyarországon

Bár tavaly év végén megszüntették a ritka genetikai betegség szűrési programját, az egészségügyért felelős államtitkár azt ígérte, talán 2025-ben újra lesz rá forrás a költségvetésben, ma kiderült, hogy mégis visszaállítják. A sikerben a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselőjének, Balassa Péternek is szerepe volt.

A gerincvelői izomsorvadás (SMA) egy ritka, örökletes neuromuszkuláris betegség. A betegség kezelés nélkül táplálási nehezítettséghez, légzészavarhoz vezet, és jelentősen megrövidíti az életkilátásokat. Az újszülöttkorban megszülető diagnózis és megkezdett terápia lényegesen jobb eredménnyel jár, mint a tünetes állapotban megkezdett kezelés, ennek ellenére az SMA-szűrés kutatási programja 2023. december 31-én véget ért - idézte fel Facebook oldalán közzétett friss közleményében Balassa Péter.

Mint arról az Alfahír korábban beszámolt, az egészségügyért felelős államtitkár tavaly év végi indoklása szerint „a 2024-es költségvetésből nem áll rendelkezésre forrás”. Közben viszont egyértelműen bizonyított, hogy kisebb terhet jelent az egészségügyi rendszernek a betegség korai kezelése - tette hozzá a konzervatív párt politikusa.

Balassa közleményében kiemelte, hogy

a decemberi döntés óriási felháborodást és médiavisszhangot váltott ki, az SMA Egyesület petíciót indított, melyet több, mint 40 ezren támogattak aláírásukkal.

A szűrés visszaállításáért folytatott harcból a jobbikos képviselő is kivette a részét, aki mint írja, sportolóként és édesapaként kiemelten fontosnak tartja a prevenciót, a betegségek korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat, így nyomon követte az újszülöttkori SMA szűrés eredményeit.

Balassa ezért kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, hogy a program folytatásával kapcsolatban térjen jobb belátásra a kormány és 2024-ben is biztosítsák az ehhez szükséges forrást, hiszen emberéletet nem lehet pénzben mérni.

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője szerint óriási siker, hogy a mai napon bejelentette Gulyás Gergely, hogy idén is folytatódik az ingyenes program.

Balassa úgy látja,

a siker egyúttal bizonyítja, hogy összefogással, nyomásgyakorlással igenis lehet eredményt elérni!

"Nem szabad hagyni, hogy az emberek gyógyulását és életét jelentő egészségügyre - az adóforintokból - ne jusson elegendő forrás, és egyre több ellátásért a magánegészségügybe áramoljon a magyar emberek keresetének nagy része!" - zárja sorait az ellenzéki politikus.

(Címlapkép: Az év első újszülöttje, Záven a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szülészetén 2023. január 1-jén. MTI/Varga György)