Kizárnák Simonkát a Fideszből

Kizárnák Simonkát a Fideszből

Simonka György kizárását kezdeményezi a Fideszből Ruck Márton, a párt medgyesegyházi csoportelnöke - tudta meg a Magyar Narancs.

„Simonka György tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt, már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelenti a településeink számára. Azok a Fidesz-tagok, akiknek nem egyezett a véleményük, sorra kizárásra kerültek, így mára szervezetünk nagyon meggyengült. Nem látom esélyét, hogy a 2022-es választásokon eredményesen tudjunk szerepelni, amennyiben a Simonka György a továbbiakban is folytatni fogja romboló tevékenységét"

- ez abban a kizárási javaslatban áll, amelyet augusztus 10-i dátummal jegyez Ruck, aki indoklásában leírja, hogy a 2018 őszén megfogalmazódott súlyos bűncselekmények gyanúja miatt a törvényhozás kiadta Simonka mentelmi jogát, ezt követően az ügyészség meggyanúsította, kihallgatta és vádat emelt ellene. 2020 januárjában már a Fővárosi Törvényszéken ült a vádlottak padján.

Ruck azt is felhozza, hogy Simonka koncepciós perrel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészséget, ami szerinte súlyosan sérti a kormánypárt érdekeit. Ráadásul Simonka nem tájékoztatta a helyi Fidesz-szervezeteket a büntetőeljárásról.

Ruck a Fidesz alapszabályának két pontjára is hivatkozik, egyrészt kizárható a szövetségből, aki „Szövetség Alapszabályát, programját, a Szövetség érdekeit, illetve jó hírét súlyosan sértő magatartást tanúsít.” Másrészt: „bűncselekmény elkövetéséért a bíróság jogerős ítélettel sújtja, illetve az ellene indult büntetőeljárás tényéről és eredményéről a helyi szervezet elnökségét, neki felróható okból nem tájékoztatja.”

A fideszes Simonka György bűnszervezetének pere októberben folytatódhat

Október 13-án kilenc tárgyalási nappal nyit majd a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják - tudta meg a Narancs.hu. Minden héten három tárgyalási napot tervez a bíróság.