Újabb időközi választás közeleg? - Simonka György mentelmi jogát felfüggesztené a Legfőbb Ügyészség

Újabb időközi választás közeleg? - Simonka György mentelmi jogát felfüggesztené a Legfőbb Ügyészség

Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza a Legfőbb Ügyészség újabb bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt - közölte az ügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Mint ismert, már korábban is indult egy eljárás a képviselővel szemben, ugyanis Simonka György fideszes politikust 32 társával együtt bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják.

A közlemény szerint a legújabb fejlemény az, hogy ezzel összefüggésben "vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folytatott bűnügyben Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Simonka György országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére tett indítványt".

A megalapozott gyanú lényege szerint, miután

Simonka György tudomást szerzett a büntetőeljárás megindításáról, pénzért azt akarta elérni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított ne tegyen rá terhelő vallomást, illetőleg hogy az egyik tanú előre megbeszélt tartalmú vallomást tegyen.

Simonka György cselekménye két rendbeli, vesztegetés hatósági eljárásban bűntettének megállapítására lehet alkalmas, azonban vele szemben csak a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség a büntetőeljárás lefolytatására - áll az ügyészségi közleményben.

Emlékezetes, januárban hallgatta meg a bíróság először Simonka Györgyéket, és akkor az ügyészség nyolc és fél év büntetést, és 750 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot, ha a fideszes országgyűlési képviselő lemond a védekezés jogáról, és elfogadja a vádakat. 

(MTI nyomán)