Újabb nyomásgyakorlás Soroksáron: egy képviselőjelöltet próbáltak visszalépésre bírni

Újabb nyomásgyakorlás Soroksáron: egy képviselőjelöltet próbáltak visszalépésre bírni

Alaposan felpörgött a soroksári helyhatósági választás. Egy csütörtöki Facebook bejegyzésből derült ki, hogy a helyi német nemzetiségi önkormányzat vezetőjét megkörnyékezték: lépjen vissza a jelöléstől, és így maradhat a helyi tájház vezetője.

Fuchs Gyula,  az Itthon Vagyunk Egyesület és a Soroksári Német Nemzetiségi Egyesület képviselőjelöltje az ominózus bejegyzésben azt írta:

"Példa nélküli esemény dúlta fel a kedélyeket a mai Férfi Népdalkör próbáján. Hírét vették a fiúk, hogy a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnök asszonyát azzal az "ötlettel" keresték fel, hogy lépjen vissza a jelölésétől! Egy ellencsapatot is szándékoztak volna indítani, de az meghiúsult. Közölték vele, hogy a német nemzetiség anyagi támogatását megvonják a jövőben, Ő maradhat a tájházunk vezetőjének, de semmi több! Felháborító, gyalázat!"

Az ügyben kerestük Fuchs Gyulát, aki portálunknak azt mondta: a nemzetiségi önkormányzat vezetőjét, Schirlingné Drexler Annát a bolgár nemzetiségi szószóló, Varga Szimeon kereste fel. Fuchs szerint Varga egyértelműen a "fideszesekkel bútorozott össze".

A képviselőjelölt szerint Bese Ferenc polgármesterjelölt (Bese papíron független, valójában fideszes támogatással indul) is megnyugtatta a nemzetiségi önkormányzat vezetőjét, hogy "nem kell izgulnia, maradhat a tájház vezetője, azt továbbra is támogatni fogjuk".

Bese FErenc

Fuchs szerint nagyon érzékenyen érintené őket, ha megvonnák a nemzetiségi önkormányzat évi tízmilliós támogatását, hiszen ebből finanszírozták eddig az iskolai és cserediák programokat, kirándulásokat is.


"Kértem Bese urat, hogy nyilatkozzon, valóban igazak-e a vádak, de eddig még nem válaszolt"

- folytatta érdeklődésünkre Fuchs. 

Az ügyben természetesen kerestük Varga Szimeont, aki viszont állítása szerint tőlünk hallott először az esetről:


"Szerintem nem tudok segíteni, nem is hallottam még erről"

- mondta, s érdemben mást nem is kívánt hozzátenni.

A nemzetiségi önkormányzat vezetője, Schirlingné Drexler Anna pedig teljes mértékben elzárkózott a nyilatkozattól, mindössze annyit mondott, hogy "felejtsük el, ön is felejtse el ezt az egészet inkább, majd vasárnap dönt a lakosság"

Az összellenzéki támogatással támogatással Bereczki Miklós az ominózus poszt alatt azt írta:

"Felháborító, ami történik, én magam és az ellenzéki öszefogás részéről maximálisan kiállok Schirlingné Drexler Anna mellett"

Fuchs szerint a mostani ügy egyértelműen a korábbi Weinmann-féle nyomásgyakorlás folytatása.  

Lejáratókampány után visszalépés

Mint ismert, portálunk írta meg Weinmann Antal esetét is. A politikus az Itthon Vagyunk Egyesület (IVE) színeiben indult el Soroksáron (Budapest, XXIII. kerület) a polgármesteri pozícióért, azonban a civil jelölt végül visszalépett az ellene indult fideszes lejárató-hadjárat miatt. Mint írta, 

"A családom nevét alaptalanul besározták ország, világ előtt. Sokan ismernek, szeretnek és tisztelnek bennünket helyben, a környékén és szerte az országban. Nem engedhetem, hogy tovább mocskolják a Weinmann nevet"

Visszalépésével a XXIII. kerületben három jelölt maradt versenyben. A leköszönő polgármester, Geiger Ferenc által fémjelzett Soroksári Civil Szervezetek és Személyek Egyesülete által támogatott Bese Ferenc (aki mögé nyíltan is beállt a Fidesz), Bereczki Miklós, az ellenzéki pártok közös jelöltje, valamint a független Bernáth Zoltán. Bereczki szerint ugyanakkor utóbbi szórólapjai törvénysértő módon jelentek meg. A helyi választási bizottsághoz kifogást is benyújtott, mivel szerinte Bernáth kampányanyagaiból semmilyen módon nem derül ki, hogy az kinek a megbízásából készült, ki finanszírozta, azon semmilyen elérhetőség, cím, telefon vagy e-mail nem szerepel.

A fideszes hazugságok miatt visszalép a civil jelölt, Soroksáron Bereczki Miklósék bonthatják le a NER-t

"Nem engedhetem, hogy tovább mocskolják a Weinmann nevet" - ezzel indokolta visszalépését Weinmann Antal. A politikus az Itthon Vagyunk Egyesület (IVE) színeiben indult el Soroksáron (Budapest, XXIII. kerület) a polgármesteri pozícióért, azonban a civil jelölt nem birkózott meg az ellene indult fideszes lejárató-hadjárattal.

Weinmann kényszerű visszalépésekor Bereczki kifejezte szolidaritását is, mint írta:

"Mindannyian ismerjük a Fidesz hazug, aljas és gátlástalan propagandagépezetét. Tudjuk, hogyan próbálnak meg eltiporni és tönkretenni mindenkit, aki - akár csak helyben is, - útját próbálja állni a totális pártállam kiépítésének. Láttuk ezt már számtalan esetben, elég csak Vona Gáborra és családjára, vagy Donáth Annára, legutóbb pedig Pikó Andrásra gondolni. Most Te kerültél célkeresztbe. Ezért ugyanakkor meg is tudom érteni, amit írtál, hogy családodat és gyermekeidet nem akarod kitenni mindennek"