Stoltenberg szerint a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége

Stoltenberg szerint a NATO a történelem legsikeresebb szövetsége

A katonai szövetség főtitkára úgy ítéli meg, hogy Észak-Amerikának és Európának kölcsönösen szüksége van egymásra.

A NATO a történelem legsikeresebb szövetsége, az Egyesült Államok és Európa együtt erősebbek ennek kötelékében - jelentette ki az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) megalapításának 75. évfordulója alkalmából csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár.

A tagállamok külügyminisztereinek hagyományosan az évfordulóhoz igazított tanácskozása második munkanapját megelőzően, a jubileumi megemlékezésen Stoltenberg hangsúlyozta:

a közös védelmet szolgáló szerződés garancia az emberek biztonságára, valamint a béke, a demokrácia és a jólét megőrzésére.

Ezek mellett a NATO főtitkára rögzítette:

Európa egysége szükséges a biztonsághoz, de a kontinensnek szüksége van az Észak-Amerikával való szövetségre is, és fordítva.

A NATO nemcsak Európa biztonságát erősíti, hanem Észak-Amerikáét is - húzta alá a katonai egyesülés vezetője.

"A NATO ma nagyobb, erősebb és egységesebb, mint valaha"

- szögezte le Jens Stoltenberg.

Emlékezetes, a 2023-as évet értékelő beszédében Jens Stoltenberg egyebek között elmondta azt is, hogy "a katonai szövetség megerősítette kollektív védelmét és közelebb hozta Ukrajnát a NATO-hoz". A főtitkár azt is kifejtette, 2023-ban a védelmi kiadások példátlan mértékben, 11 százalékkal nőttek Európában és Kanadában. "A júliusi washingtoni NATO-csúcstalálkozón az egység, a szolidaritás és az eltökéltség erőteljes üzenetét fogjuk küldeni a háború megelőzése és a béke megőrzése érdekében" - fogalmazott március közepén Stoltenberg.

A NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán pedig aláhúzta, meglátása szerint a NATO-nak kiszámítható és hosszú távú katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k), Rob Bauer holland tengernagy, a szervezet katonai bizottságának elnöke (b) és Mircea Geoana, a főtitkár román helyettese (j) a NATO alapításának 75. évfordulóján tartott ünnepségen 2024. április 4-én. MTI/AP/Virginia Mayo)