Stoltenberg: Ukrajna a NATO tagja lesz, "a kérdés nem a ha, hanem a mikor"

Stoltenberg: Ukrajna a NATO tagja lesz, "a kérdés nem a ha, hanem a mikor"

A NATO-nak kiszámítható és hosszú távú katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának a főtitkár meglátása szerint.

A NATO-nak "kiszámítható" és "hosszú távú" katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának, a támogatás dinamikáját több évre szóló ígéretre kell váltani a szövetség intézményesített keretei között

- idézte az MTI Jens Stoltenberg kijelentését, amelyet a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően tett.

A NATO főtitkára a tanácskozásra érkezve újságíróknak nyilatkozva közölte: a NATO hosszú távú, kiszámítható és határozott támogatása Ukrajnának azt üzeni Moszkvának, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút.

Stoltenberg aláhúzta azt is, hogy

Ukrajna a NATO tagja lesz, "a kérdés nem a ha, hanem a mikor".

Emlékezetes, a 2023-as évet értékelő beszédében Jens Stoltenberg elmondta többek között azt is, hogy "a katonai szövetség megerősítette kollektív védelmét és közelebb hozta Ukrajnát a NATO-hoz". A főtitkár azt is rögzítette, Ukrajna támogatása nem jótékonyság, hanem biztonsági érdek, továbbá szavai szerint történelmi hiba lenne az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak megengedni, hogy győzedelmeskedjen az orosz-ukrán háborúban.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys)