A strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógusok

A strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógusok

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ segítségével a strasbourgi bírósághoz fordultak a pedagógusszakszervezetek, mert elvették tőlük a sztrájkjogot. A kormány rendeletileg úgy alakította a kötelező szabályokat, hogy lényegében még a tanulók se vegyék észre, ha tanáraik sztrájkolnának a jobb munkakörülményekért. A civil jogvédők szerint a mostani polgári engedetlenségi akciójukba maga a kormány hajszolta bele a pedagógusokat.

A sztrájkjog alapjog. Ha elveszik, nem marad más, mint a polgári engedetlenség

- olvasható a civil szervezetek közösen kiadott sajtóközleményében

A közleményben hangsúlyozták, hogy a PDSZ és a PSZ lassan egy éve szeretne sztrájkolni jobb munkakörülményekért és magasabb bérekért. A kormány ezt eleinte a tárgyalások halogatásával akadályozta. A járványhelyzetre hivatkozva február 11-én rendeletben határozta meg a minimálisan kötelező szabályokat. Vagyis arról döntött, mi történjék az óvodákban és iskolákban sztrájk idején, például milyen legyen a gyerekfelügyelet, hány tanórát kell megtartani. Ennek meghatározása korábban a bíróság dolga volt, ha a tárgyaló felek nem tudtak megállapodni ebben a kérdésben.

A teljesen abszurd indokolással megalkotott rendeleti szabályok azt a célt szolgálják, hogy a bíróság érdemben ne vizsgálhassa és ne dönthessen a vitatott elégséges szolgáltatásról. Merthogy ezt már az egyik peres fél, a kormány megtette. Mégpedig egyoldalúan és visszaélve erőfölényével. […]

Az a sztrájk, amit nem érez meg a munkaadó - jelen esetben a kormány - és a társadalom, az nem sztrájk

- zárul a civilek és a pedagógusok közleménye.