Súgjunk Szilárdnak, a Fidesz alelnöknek! Ismét öngólt rúgott, szerinte bűnös lehet a párttársa

Amennyiben Hadházy bűncselekményt követett el a bűnpártolással úgy a szekszárdi fideszes polgármester is.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön elindította a korrupcióinfó elnevezésű sajtótájékoztató-sorozatát. Az ellenzéki párt akciójának a jelmondata: „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”. Ez nyilván egy fricska Lázár János kormányinfós kiállásaival szemben, ami a héten titokzatos okok miatt el is maradt.

Hadházy közzétett egy hangfelvételt amivel azt akarta igazolni, hogy az uniós pénzekből megvalósult beruházások szándékosan túlárazottak, a pályázati pénzeket előre leosztják a mutyicégek között, akik a beruházásokkal sakkban tarthatják az önkormányzatokat. Ezen a titkos hangfelvételen állítólag Szekszárd polgármestere, Ács Rezső hallható, a helyszín elvileg a Fidesz helyi képviselőiből álló frakcióülése, az időpont 2012.

Hadházy ekkor még nem az LMP politikusa, hanem a Fidesz önkormányzati képviselője volt.

„Hadházy Ákosnak már 2012 óta a birtokában van az ominózus hangfelvétel, már rég el kellett volna juttatnia az illetékes szervekhez, hogy kiderüljön róla, valós-e, valamint az is, hogy felmerülhet-e bűncselekmény gyanúja. Az is kérdés, hogy miért nem fordult az LMP-s politikus a hatóságokhoz, ez akár a bűnpártolást is felvetheti.”

- húzta alá Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. Ezzel több öngólt is rúgott egyszerre:

  1. a Fidesz önkormányzati frakcióülésén egész biztosan nem egyedül ült Hadházy Ákos, tehát akkor Németh szavaival élve több fideszes képviselő is bűnpártolást követhetett el.
  2. Hadházy Ákos tett feljelentést, igaz nem 2012-ben, hanem a Wosinsky utcai óvoda elkészülte után, két hónapja. A rendőrség a NAV-hoz passzolta ügyet, a NAV vissza a rendőrségnek, de egyik hatóság sem kezdett bele az érdemi nyomozásba.
  3. amennyiben Hadházy bűncselekményt követett el a bűnpártolással úgy a szekszárdi polgármester is. A Btk. ugyanis kimondja (282. §): „a bűnpártolás bűnkapcsolati bűncselekmény, alapbűncselekmény nélkül nem létezhet".

Németh Szilárd, frissen megválasztott Fidesz alelnöknek nem ez az első ilyen húzása, az alapvetően jogászokból álló Fidesz élvonalába nehezen illeszkedik be az egykori könyvtáros. Németh Szilárd többször is a mentelmi jogáról történő lemondásra szólította fel a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt, ami azért problémás mert sem Kovács Bélának, sem más képviselőnek nincs lehetősége lemondani mentelmi jogáról. Erről csupán a megválasztott testület dönthet, ahogy az fel is fel lett függesztve. A Jobbik épp azért, hogy a politikusok ne élvezhessenek indokolatlan előnyt más állampolgárokkal szemben, azt mondta, hogy indokolt lenne a mentelmi jog intézményének eltörlése.

Volner János a párt alelnöke nem mellesleg azt is mondta, hogy nem jó, ha Magyarország legbefolyásosabb vállalkozói nem a piaci versenyben váltak milliárdossá, hanem állami és önkormányzati megrendeléseken keresztül. Jelen cikkben kiderült, hogy a mutyicégek jelensége nem csupán jobbikos lázálom. Érdemes megjegyezni ezért, hogy a legnagyobb ellenzéki párt azért is fellépett, hogy a politikusokat gazdasági bűncselekmény elkövetése esetén dupla büntetés sújtsa.

A Fidesz nem állt be ezen ellenzéki javaslatok mögé.

De, vajon miért nem?

A fejléckép illusztráció. Szereplői a Magyar Birkózószövetség régi elnöke és Németh Szilárd a szövetség tisztújító közgyűlésén Budapesten, a Magyar Sport Házában 2015. január 30-án. (MTI).

Felmerül a kérdés: miért focizik egy birkózó?

Nem egy liga a kettő.