A stockholmi terror után a bevándorlópártiság már nem olyan menő Svédországban

Jobboldali ébredés?

Ahogy arról múlt hónapban portálunk is beszámolt, a Svéd Demokraták a migránsválságnak köszönhetően szép lassan Svédország vezető politikai erejévé váltak, ám előnyük még sosem volt ilyen jelentős és ennyire sziklaszilárd a mainstream pártokkal szemben.

A jelenlegi 27,2 (más kutatási módszertan szerint 29,6) százalékos tetszésindexük az eddig valaha mért legmagasabb eredmény, ezzel pedig magabiztosan vezetnek legfőbb riválisuk, a kormányzó szociáldemokraták előtt, akik egy százalékpontot rontva 23,3 százalékon állnak.

Svéd politikai elemzők szerint ugyanakkor a múlt héten történt stockholmi terrortámadásnak csak minimális köze lehet a népszerűségnövekedéshez, hiszen ilyen mértékű növekedés nem szokott ilyen rövid idő alatt végbemenni, ez inkább tendenciózus jelenség.

A szociáldemokraták ugyanakkor nem adják olyan könnyen a bőrüket: érzékelve a támadás által kiváltott sokkot és negatív visszahatást, a svéd miniszterelnök bejelentette, hogy a nyitott ajtók bevándorlás-politikájának vége. Ezzel csupán az a baj, hogy a Svéd Demokraták a krízis kezdetétől azon az állásponton voltak, hogy nem szabad bárkit beengedni az országba, így tőlük ez némileg hitelesebb vélemény.

Jimmie Åkesson pártelnök a napokban közzétett publicisztikája szerint a stockholmi támadásnak "politikai következményekkel kell járnia".

Beismerte tettét a stockholmi gázoló terrorista

Rakhmat Akilov elismeri, hogy ő követte el a terrorcselekményt, és elfogadja előzetes letartóztatásba helyezését" - mondta a bíróságon Johan Eriksson, aki mellett védence is ott állt. Az üzbég férfi viszont egy szót sem szólt.