Egy évvel ezelőtt menekült egy brüsszeli ereszcsatornán leereszkedve Szájer József

Egy évvel ezelőtt menekült egy brüsszeli ereszcsatornán leereszkedve Szájer József

„Egy évvel ezelőtt csúszott le egy brüsszeli ereszcsatornán a Fidesz minden hitelessége"

- így értékeli ma az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter azt az ominózus esetet, amikor az Alaptörvény egyik megalkotója, a Fidesz akkori EP-képviselője egy brüsszeli melegorgiáról próbált menekülni - a brüsszeli ügyészség szerint - kábítószerrel a táskájában egy ereszcsatornáról. Az ellenzék megjegyezte, hogy Orbánék szerint Szájer csak egy fekete bárány, a valóság azonban az, hogy „ő inkább mintapéldája a fideszes politikusoknak."

A Szájer-ügy első napjai

  • 2020. november 27-én, pénteken,

Szájer József, akkori fideszes EP-képviselő 24, többségében férfitársával részt vesz egy melegorgián, ezzel megsértve a szigorú brüsszeli kijárási korlátozásokat. A szomszédok kihívják a rendőröket, akik megjelennek - egy, a rendőri munkát dokumentáló tévéstábbal. Szájer József a helyszínről menekülni akar, de a rendőrök elfogják (erről mutattak be tegnap videófelvételt), táskájában a rendőrség extasy tablettát talált a táskájában, majd az eljárást lefolytatták, végül szóbeli figyelmeztetésben részesítették és hazavitték a politikust.

  • 2020. november 28., szombat.

Elképzelhető, hogy Szájer József nem szólt senkinek a péntek esti zűrről? Se a háromévtizedes barátainak, akik közül Orbán Viktor a magyar miniszterelnök, és a Fidesz elnöke, se pedig a hazai hatóságoknak, hogy egy ellenérdekelt titkosszolgálat esetleg rádolgozott? Vagy tényleg arra gondolt a rendkívül tapasztalt európai politikus, hogy a rendőri razziából, igazoltatásból nem lesz hír, miközben filmezte őt egy stáb? Nehezen hihető.

  • 2020. november 29-én, vasárnap

- úgy tűnt, a semmiből jött a hír - Szájer József lemond. Akkori magyarázata szerint döntése egy

"hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot".

Hangsúlyozta azt is, hogy a lemondása december 31-ével hatályos, sőt, belengette azt is, hogy új feladatait - amelyekről később ad tájékoztatást - az eddigi elkötelezettséggel és elszántsággal fogja teljesíteni. A bejelentés elvileg mindenkit meglepett, mindenesetre ma már valóban tragikomikus visszaolvasni a már hivatkozott fideszes közlemény egy másik búcsúmondatát:

"a legismertebb és legelismertebb magyar európai parlamenti képviselővé vált".

  • 2020. november 30., hétfő.

Utólag már gyanús, hogy túl nagy volt a csend a kormánysajtóban. Semmi találgatás, interjú, elemzés nem jelent meg az Alaptörvény megszövegezőjének - elvileg váratlan - visszavonulásáról. Egyedül a Pesti Srácok hozott le egy - szokás szerint téves ATV-s - értesülést az utódlásról; nem Kovács István lett az új fideszes EP-képviselő. Mindenesetre még csak utalás szintjén se jelent meg semmi, hogy a kormánypártokkal szemben bármi is készülne Brüsszelben - jogállamisági vita ide, vagy oda. 

  • 2020. december 1-én, kedden,

Kora délután már arról jelentek meg a magyar sajtóban hírek, hogy két belgiumi újság szerint Szájer József is részt vett egy pénteki illegális brüsszeli homoszexuális szexpartin, aminek végül a helyi rendőrség vetett véget. Természetesen, az ellenzék kapott a lehetőségen, jöttek a nyilatkozatok, a hírportálok pedig egyre több részletre derítettek fényt. A kormánysajtó azonban csendben volt, egészen délután fél 4-ig; akkor jelent meg ugyanis Szájer József bocsánatkérő közleménye: a képviselő maga ismerte el, hogy részt vette a brüsszeli melegorgián. Mint írta közleményében, kábítószert nem fogyasztott, s felajánlotta, hogy ha kell, akkor készüljön hivatalos teszt, de végül nem tesztelték. Állítása szerint a rendőrség Extasy tablettát talált, amiről azt mondta, hogy nem az övé volt, és arról sincs tudomása, hogyan került az oda.

"Vasárnap bejelentett lemondásommal levontam a személyes és politikai következtetést. Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat. Kérem őket, hogy botlásomat, harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék".

 

Melegen ajánlották

A brüsszeli „buli" szervezője, David Manzheley aztán felkapott interjúalannyá vált a nemzetközi és a hazai sajtóban. Néhol ellentmondásos nyilatkozatokkal beszélt arról, hogy nem csupán Szájer József vett részt a fideszes képviselők közül a szexpartijain. 

David Manzheley elmondta, hogy politikusok, rendőrök is járnak a bulijaiba, és sajnálja, hogy a Kelet-európai politikusoknak az ő matracaira kell menekülniük, hogy úgy éljenek, ahogy szeretnének. Kihangsúlyozta, hogy ez nem is volt buli, nála az 100-150 főtől kezdődik.

Hozzátette, 2018 óta szervez melegorgiákat Brüsszelben. A szervező szerint a lengyel konzervatív politikai párt, a Jog és Igazságosság tagjai is gyakran látogatnak el hozzá. Az egyik lengyel lapnak azt nyilatkozta, hogy nem Szájer volt az egyetlen jobboldali politikus Közép-Kelet-Európából, aki hasonló rendezvényeken részt vett, a szervező a lapnak azt is állította, hogy

összesen kilenc olyan fideszes vagy kormánypárti politikusról tud, akik már megfordultak náluk.

Kiemelte, hogy az általa szervezett bulikon a nők kizárólag nézőként vehetnek részt rajtuk, a “férfi résztvevők viszont mind szexelnek egy vagy több férfival".

Eltűnt a Szájer József elfogásáról készült videó

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, exkluzív videó jelent meg Szájer József volt EP-képviselő őrizetbe vételéről a vtm.be oldalon. A fideszes Alaptörvény megalkotója egy illegálisan, 25 férfi részvételével megtartott brüsszeli orgiáról próbált menekülni, amikor a rendőrség elfogta őt. Azonban még aznap este eltávolították a belga VTM televízió erről szóló videóját és cikkét is a honlapról.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Keleti kényelem, nyugati nyugalom

Az eset után szinte minden tisztségét elvesztette Szájer József, a Blikk derítette ki a nyáron, hogy jelenleg egy saját partszakasszal, stéggel rendelkező balatoni házában él az egykori politikus. 

A lap szerint az ingatlant még 2014-ben vásárolta, egy héttel azt követően, hogy a kínos ügy miatt lemondásra kényszerült, Szájer áthelyezte címét a balatoni hétvégi házba, amelynek a volt fideszes politikus az egyedüli tulajdonosa.