Szájer még mindig tagja Schmidt Mária alapítványának

Szájer még mindig tagja Schmidt Mária alapítványának

Szájer József a közalapítványban betöltött kuratóriumi tisztségétől megvált. Döntését nem indokolta

- idézte a Magyar Narancs Schmidt Mária alapítványának a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak (KKTTKK) egy évvel ezelőtti nyilatkozatát.

Csakhogy mostanra a lap kiderítette, hogy a melegbotrányba és kábítószerügybe keveredett Szájer József volt fideszes EP képviselő, egy évvel lemondása után is tagja maradt az alapítvány kuratóriumának.

Az ellentmondás feloldására Schmidt Máriát kérdezte a Narancs.hu, de a Terror Háza Múzeum főigazgatója nem válaszolt a megkeresésre. Pedig Schmidt Mária a közalapítvány 2020-ról készült beszámolójában arról tájékoztatta a Kuratórium tagjait, hogy „egyik tagunk, Szájer József volt Európa Parlamenti képviselő ez év decemberében azonnali hatállyal lemondott tagságáról.

Ennek a kijelentésnek azonban ellentmond, hogy Szájer távozásának a lap szerint nincs nyoma az alapítvány nyilvántartásában, sőt folyamatban lévő eljárás sincs bejegyezve.

Így viszont a KKTTKK kuratóriumában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett továbbra is megtalálható Szájer József - Martonyi János, a Fidesz volt külügyminisztere, Kapronczay Károly történész és Lánczi András, a Századvég Alapítvány volt vezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora társaságában.

A Magyar Narancs megjegyzi, abban az esetben, ha Szájer mégis lemondott, a KKTTKK vezetője kerülhet kellemetlen helyzetbe, ahogy Orbán Viktor és Kövér László is. A törvény ugyanis az alapítványoknál 60 napot engedélyez a változásbejegyzés bejelentéséhez. Ha Szájer december 4-én valóban lemondott, akkor hozzávetőleg 300 napos késében vannak Schmidt Máriáék. Ennek következménye az, hogy a változásbejegyzési határidő túllépése esetén a bíróság az alapítókat 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatja. 

A közalapítványt vélhetően nem fogja földre teperni a legmagasabb bírság sem. A kormány ugyanis folyamatosan tolta bele az állami támogatást: 2020-ban 5 milliárd forintot kapott feladatai elvégzésére (ami igaz, 1,5 milliárddal szerényebb előző évi apanázsnál). Ebből jutott a Terror Háza Múzeum gyűjtemény fejlesztésére, műtárgyvédelemre, tudományos ismeretterjesztésre, rendezvényekre, a Puskás Múzeum előkészítésére, de összességében sem volt elég a nyereséges működéshez, mert 74 millió forint mínusszal zárt. 

A lap szerint Schmidt Mára egymaga is ki tudná fizetni a bíróság esetleges bírságát: 2020-ban 58 millió forintos juttatásban, havonta 4,6 millió forintban részesült főigazgatóként, a kuratórium tagjai pedig összesen 13 millió forintban.