Szakmai gyakorlat címén zsákmányolják ki a magyar diákokat?

Fénymásolás, kávéfőzés, túlórázás, mindez persze fizetés nélkül, szakmai gyakorlat címén.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata országos kampányt indít „Gyakorlat teszi a mestert” címmel a felsőoktatási szakmai gyakorlatok körüli problémák kapcsán - mondta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője szombat délelőtti sajtótájékoztatóján.

A legnagyobb ellenzéki párt eddig is kiemelt céljának tekintette, hogy a fiatalok hangjaként egyfajta érdekképviseletük legyen az Országgyűlésben, az ifjúságot érintő problémákat felvesse, nyomást gyakoroljon a kormányra, illetve megoldási javaslatokat fogalmazzon meg - emlékeztetett a politikus.

Farkas Gergely kitért arra, hogy eddig is számos témában, többek között a diákmunka, diákhitel, nyelvtanulás, köznevelés problémái, gyermekvállalás, közéleti aktivitás területén indítottak kampányt.

Több százezer fiatalt hagyott magára a kormány

Az Országgyűlésben a Jobbik már többször felvetette, hogy milyen komoly problémák vannak a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatban – mondta a jobboldali ellenzéki párt képviselője. Majd hozzátette: a kormány válasza a duális képzés volt, pedig ez a képzési forma csak a hallgatók néhány százalékát érinti. A fennmaradó 95 százalékkal, több százezer hallgatóval valójában nem foglalkozik a Fidesz-KDNP, pedig nekik is kötelező a szakmai gyakorlat.

Farkas Gergely és a Jobbik Ifjúsági Tagozata a „Gyakorlat teszi a mestert” kampánnyal szeretnék felhívni a problémára a közvélemény figyelmét, továbbá szeretnének nyomást gyakorolni a kormányzatra is. Az akciójuk másik fő célja, lehetőséget teremteni minden érintett számára akár online módon is panaszaik előadására.

A kampány idén novemberben indul. A Jobbik IT sok tízezer szórólapot oszt ki majd országszerte, kiemelten az egyetemek, főiskolák, kollégiumok környékén. Több mint 80 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalukkal aktív kampányt folytatnak majd teret adva a témával kapcsolatos cikkeken, gondolatoknak. Bemutatják továbbá a hazai szakmai gyakorlatok helyzetét, problémáit és megoldási javaslatainkat is – emelte ki a képviselő.

Felsorolni is nehéz a problémákat

Farkas Gergely a jelenlegi gyakornoki rendszer legfontosabb problémái között említette, hogy a releváns, korszerű ismeretek helyett sokszor csak fénymásolásra, kávéfőzésre használják a hallgatókat. Meglátása szerint komoly gondok vannak a megfelelő gyakorlati helyek megtalálásával, továbbá sokallta az adminisztrációs terheket. Hiányolta a foglalkoztatók kedvezményekkel történő ösztönzését, külön kiemelte a diákok jogsértő módon történő kizsákmányolását.

A Jobbik megoldásként az online szakmai gyakorlati információs rendszer létrehozását javasolja. Csökkentenék a felesleges „papírozást”, elismernék a minőségi szakmai tapasztalatot adó gyakorlati helyeket, stratégiai megállapodások megkötését szorgalmazzák a vállalati partnerekkel, továbbá adó-és járulékkedvezményt biztosítanának a munkaadóknak a gyakornokok után. A hallgatók védelmében kizárnák azokat a gyakorlati helyeket, ahol méltatlanul bánnak a diákokkal.

Farkas Gergely reményét fejezte ki, hogy a kampány segítségével fel tudják hívni a figyelmet a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos problémákra, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók helyzetét és boldogulását megkönnyítsék.