A szálláshelyek és a vendéglátóhelyek is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt

A szálláshelyek és a vendéglátóhelyek is elfogadják a védőoltást igazoló applikációt

Mostantól annak sem kell lemondania az utazásról, aki még nem kapta kézhez a védettségi igazolványát: egy pénteki kormányrendelet alapján a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, fürdők és attrakciók is elfogadhatják a védőoltást igazoló applikációt - közölte a koronavírus tájékoztató portál szombaton.

Kiemelték, az intézkedés azért különösen fontos, mert segíti az utazások tervezését, hiszen senkinek nem kell attól tartania, hogy védettségi igazolvány hiányában, beoltva nem tud szállodába vagy étterembe menni.

Az applikáció a kártyával egyenértékű igazolást biztosít az oltás meglétéről, azt azonban nem igazolja, hogy tulajdonosa átesett a víruson. Erre továbbra is csak a védettségi igazolvány használható - írták.

Mindenki elindulhat, akinek lefoglalt szállása, éttermi foglalása van, az applikációval látogathatók a fürdők, múzeumok is - minden, ahova igazolvány szükséges 

- áll a közleményben.

Az EESZT-applikáció letölthető androidos és iOS-es mobiltelefonokra, az a szolgáltatóknak és a beoltottaknak is ingyenes.

Az utazási kedv erősödését támasztják alá a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai. Folyamatosan emelkednek a nyári hónapokra szóló foglalások. Már mindhárom hónapra több mint egymillió vendégéjszakát rögzítettek az NTAK-ban: júniusra 1,2 milliót, júliusra 1,4 milliót, augusztusra 1,2 milliót - olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása alapján a tájékoztató oldalon.