Így jár az, aki segíteni akar a BKK-n, éjjel törték rá az ajtót a "hekker" fiúra

Nem azt büntetik meg, aki felelős, hanem azt, aki bebizonyította.

A 24.hu írta meg, hogy gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök azt a fiatalt, aki észrevett egy „rést” BKK online értékesítési rendszerében, és 50 forintért vett egy bérletet – állítása szerint jó szándékkal, hogy tesztelje, valóban működik-e a sebezhetőség. Működött, és ezt percekkel később jelezte is a Budapesti Közlekedési Központnak. Választ nem kapott, cserébe viszont feljelentették.

A hírt a rendőrség is megerősítette. Tájékoztatásuk szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelynek határideje 2017. szeptember 15. A meggyanúsított fiú most szabadlábon van, a 24.hu úgy tudja, a fiatalt éjjel állították elő az otthonából.

Emlékezetes, hogy sebtiben beindított online értékesítési rendszer ezer sebből vérzett, ugyanakkor a BKK szerint összehangolt külső támadás érte őket.

Így nézve még különösebb, hogy mindössze egyetlen gyanúsított van, és a 18 éves fiú még csak nem is budapesti, hanem vidéki, és nem használta még a BKK járatait.

Az pedig a történet magyaros része, hogy nem azt büntetik meg, aki felelős azért, hogy 50 forintért lehetett jegyet venni, hanem azt, aki bebizonyította, hogy rosszul működik a rendszer.

A Jobbik szabadságot követel az etikus hackernek

Közleményben állt ki a legnagyobb ellenzéki párt a jóhiszemű fiatal mellett, akit köztörvényes bűnözőként hurcolnak meg „csak azért, mert felhívja a figyelmet egy ezer sebből vérző projekt biztonsági hiányosságaira, abban 2017 Magyarországának minden nyomora benne van”. A Jobbik jogi segítséget ajánl az igazságtalanul előállított fiatalnak. A párt budapesti elnöke, Stummer János szerint „a mostani történetben a kánikulánál is fullasztóbb politikai klíma, a XXI. század teljes meg nem értése és a bolsevik házmester-tempó ül tort a közösségi szellem felett”. A jobbikos közleményt jegyző Stummer hozzáteszi: a Fidesz-kormány bukásra van ítélve, a Jobbik pedig a józan ész pártján áll és 2018-tól korszerűen gondolkodó, innovációra nyitott politikát ígér, ahol a tehetséget és a teljesítményt nem üldözik, hanem támogatják.