Szaporodnak Tiborcz István könyvei és szállodái: a Gellért például jó nagy lesz és világhírű

Szaporodnak Tiborcz István könyvei és szállodái: a Gellért például jó nagy lesz és világhírű

Immár harmadik könyvével rukkolt elő Orbán Viktor veje.

Hotel Gellért. Történelmi vendégéjszakák címmel jelent meg harmadik könyve Tiborcz Istvánnak. Ő olyan ingatlanokról szokott írni, amelyeket megvásárol. A Gellértet például átláthatatlan cégkavarások közepette szerezte meg, van benne egy rakás állami milliárd, a felújítása pedig épp most zajlik. Az új kötetről interjú jelent meg a tudas.hu oldalon. A weboldal nem mismásolt, nevük mellett őszintén feltüntette a társszerzők foglalkozását is. Egészen pontosan így:

„Zsigmond Gábor (történész) és Tiborcz István (üzletember, Orbán Viktor veje)”.

A könyv miről másról szólna, mint azokról a XX. századi ismert szereplőkről, akik laktak a szállodában, és a hozzájuk fűződő történetekről – derül ki a kínosan reklámízű interjúból. Azt, hogy az újságíró melyik kérdésére melyik alany válaszolt, nem lehet eldönteni, de az megtudható, az alkotás állandó lázában égő Tiborcznak mi volt a szerepe folyamatban, a könyv mely részét írta ő. „Éppen az 1956-os forradalom időszakát követő, a szállodát érintő események rekonstruálása, és az egykori dolgozók történeteinek feldolgozása és kötetbe szerkesztése volt István munkája” – válaszolhatta ezt Gábor. A következő mondatokból pedig abba is bepillantást nyerhet az olvasó, pontosan hogyan dolgozhatott István, és milyen értékes adatokkal járult hozzá a kötethez: „A dolgozói visszaemlékezések életre keltették az adott történelmi eseményekről felkutatott anyagokat. Például az egyik visszajáró vendég, Weingartner Áron Ungvárról minden év decemberében érkezett ugyanabba a 104-es szobába. Minden alkalommal elhalmozta ajándékokkal a dolgozók gyerekeit.”

A „milyen lesz az új Gellért?” izgalmas kérdéséről is Orbán Viktor vejét faggathatták a lapszerkesztők, a különleges és érdekes válaszból legalábbis ez valószínűsíthető.

„Rengeteg munka van már most abban, hogy a belső terek visszakapják eredeti pompájukat. A hotel védett épületét műemléki értékeinek megóvásával és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti egy korszerű, ultra luxury hotellé a BDPST Zrt. A Gellért öröksége és egyben küldetése, hogy Budapest nagyszállója legyen, méltán világhírű magyar Grand Hotel.”

A tudas.hu pr-cikke nem teljesen kifogástalan, de mindenképp fejlődést mutat a kormánysajtó korábbi híradásához képest, amikor úgy számolt be Tiborcz legfrissebb kreatív megmozdulásáról, hogy megnyílt a belvárosi Dorothea Hotel, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a tulajdonosa Tiborcz István cége. A kötetet a BDPST adta ki.

(Címlapkép: Tiborcz István a parlamentben - Béli Balázs/Alfahír)