Fényűzés: megnyílt egy Tiborcz-féle szálloda a Belvárosban, ujjonganak a kormánylapok

Fényűzés: megnyílt egy Tiborcz-féle szálloda a Belvárosban, ujjonganak a kormánylapok

Az évtizedes szorgoskodás utáni óriási örömhír végigfutott az összes Fidesz-közeli médiumon, ám egyvalamit elhallgattak.

„Egy új belvárosi szálloda nyitotta meg a kapuit” címmel osztotta meg a kormánysajtó az újdonságot, ez pedig mellesleg Tiborcz Istváné.

Az örömhír átszáguldott az összes kormánylapon, legyen az országos vagy inkább helyi ügyekkel foglalkozó portál.

Mi sem jelzi jobban azt, hogy közéleti szempontból is mérföldkőről van szó, a cikkek végén sehol egy „X” vagy valami más jelzés, ami arra utalna, hogy a páratlan szolgáltatásokat nyújtó NER-szálloda fizetett hirdetésben hívja föl magára a figyelmet.

„A Budapest ikonikus V. kerületében három, különböző korban és stílusban épült épületet összefogó háztömbben életre kelt új szálloda a nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak” – olvasható, majd nevek, korok és folyamatok következnek ugyanazon mondatokban a Magyar Nemzetben, a Mandinerben, és a vidéki lapokban, Somogytól a Hajdúságig. Az új épületről és a szálloda szolgáltatásairól gyakorlatiasan és vigyázzállásban ír(nak) a szerző(k).

„Lenyűgöző oszlopcsarnokok”, „gazdagon díszített mennyezet”, „csepp alakú üvegcsillár”, „a kortárs vendégszobákban lágy bézs és narancssárga színű berendezés, amely kontrasztot kínál a sötét fapadlóval és a pávakék függönyökkel”, „a természet és a grandiózus természet ölelésében zöldellő oázis hangulatát árasztó belső udvar”, „burjánzó gyógy- és fűszernövényfal”, „kézműves kávéélmény, könnyű falatok és frissen sült péksütemény” várják a vendégeket

– olvasható a szálloda által kínált pazar luxusról a véget nem érő hosszú felsorolás a közéleti lapok oldalain.

A boldogság és felhőtlen kitárulkozás ellenére a kormánysajtó híradásaiból nem tudható meg, hogy leginkább Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak és ugyancsak hiperaktív társai, oligarchák, egykori közéleti szereplők, ügyvédek kavarása és nem elhanyagolható hatósági segítség eredményének köszönheti a fővárosi Belváros a csodát. A szerényen elhallgatott információt máshol lehet megtalálni. A hvg.hu-n például, amely nemrég ezekkel a mondatokkal foglalta össze a szorgos munka lényegét:

„Terebélyes cégháló jórészt névtelen tagjai ügyködtek csaknem egy évtizeden át, hogy Tiborcz István BDPST Groupjának a neve alatt novemberben megnyílhasson a luxusban is kivételes Hotel Dorothea. A sameszok, akik adták-vették Tiborcznak az ingatlanokat, maguk is vagyonosok lettek.”

A folyamat résztvevői és az eredmény közötti kapcsolatra egyetlen halvány utalást tesz csak a kormánylapokban megjelent cikk: „A Dorothea Hotel egy páratlan belvárosi utazásra invitálja vendégeit, ahol a múlt és a jelen finoman összefonódik.”

(Címlapkép: Dorothea Hotel - BDPST)