A fideszes Századvég szerint meggyőző fölénnyel vezet Orbán Márki-Zay Péterrel szemben

A fideszes Századvég szerint meggyőző fölénnyel vezet Orbán Márki-Zay Péterrel szemben

Orbán Viktor kormányfőt a magyar felnőtt lakosság 51 százaléka látná szívesen újra a miniszterelnöki pozícióban, Márki-Zay Pétert pedig 41 százalék - derült ki a fideszes Századvég Alapítvány rendkívül gyors elemzéséből.

Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lesz az ellenzék kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon, ezért megvizsgálták, hogy a választópolgárok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban.

A kormányközeli cég közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 51 százaléka a hivatalban lévő miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban a következő négy évben is, míg Márki-Zay Péter megválasztását a miniszterelnöki tisztségre a megkérdezettek 41 százaléka támogatná. A választ megtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék.

Horn Gábor szerint a Fidesznél nagyobb zavart idézett elő Márki-Zay Péter sikere, mint az ellenzéki pártoknál

Mindenkinek le kell vonni a következtetéseket és van mit levonni, de a végeredmény nem meglepetés - mondta Horn Gábor az előválasztásról az N1TV vendégeként. A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint arra kell majd választ adni a politikusoknak, miként alakulhatott úgy az első és a második forduló részvételi aránya, hogy a második fordulóban nem szavazott körülbelül 200 ezer választó, miközben ugyanennyi új szavazó jelent meg és voksolt valamelyik miniszterelnök-jelöltre a sátrakban.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}