Száztíz név szerepel Fazekas listáján

Egyébként 110 kormánypárti képviselő szavazott igennel míg 56 ellenzéki képviselő (valamint a fideszes Bencsik János) nyomott nem gombot.

Fazekas listája

Először is, jár a gratuláció Fazekas Sándor - jelenlegi - földművelésügyi miniszternek, mert a fejlődés határozott jeleit mutatva, sikerült az elvárt módon szavaznia. Mint ismert, két héttel ezelőtt elutasította a saját törvényjavaslatát.
 
Érdekes, de Kövér László házelnök is támogatta a földtörvényt, pedig korábban többször is bírálta azt, kiemelve, hogy az kockázatot jelent a magyar természeti értékekre.
 
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának fideszes tagjai nem szavaztak egységesen. Túri-Kovács Béla (a bizottság alelnöke) sem találta aggályosnak a földtörvény módosítását, és az ő véleményét osztotta Bartos Mónika, Manninger Jenő és Varga Gábor képviselők is, azonban Dankó Béla és Simonka György kihagyta a szavazást.
 
Egyébként Orbán Viktor nevét is hiába keressük, a miniszterelnök sem vett részt az Országgyűlés munkájában, sőt figyelmesen áttanulmányozva a névsort, igazi fideszes nagyágyút nem is találhatunk közöttük. Csupán három miniszter (az említett Fazekason kívül, Hende Csaba honvédelmi, és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető) neve tűnik ki a fideszes szavazógépezet alkotóelemei közül.
Úgy tűnik, hogy a húzóemberek nem szerettek volna konfrontálódni ebben a társadalmilag és politikailag is kínos kérdésben.
A krónikához tartozik, hogy a teljes KDNP-frakció is a földmutyi mögé állt, természetesen. Végül is a vasárnapot megkapták cserébe.
 
A javaslatot elutasító politikusok között nincs igazi meglepetés, az ellenzéki pártok padsoraiból nem szavazatok érkeztek.
 
Ugyanakkor Bencsik János újból leckét adott demokráciából és önálló politikai gondolkodásból párttársainak - egyedüli fideszesként szembement a földmutyi lobbi erejével.

Valamiért mégis tiltakoznak a természetvédők

A nemzeti park igazgatóságok jövőjét veszélybe sodró állami vagyonról szóló törvény elfogadása után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország most abban kéri a köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét, hogy valamilyen módon megakadályozzák az alkotmányellenes földtörvény hatályba lépését.
 
Közös közleményükben kiemelték: a törvény hatályba lépése visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében, ezért a keddi napon levélben kérték az illetékesektől, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz a jogszabály megsemmisítése érdekében.
 
Korábban Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa arról biztosította az Alfahír olvasóit, hogy a nemzeti párt a leghatározottabb formában kiáll a civil természetvédelmi szervezetek mellett, és minden lehetséges jogi eszközt megmozgat azért, hogy ezt a törvényt ne ratifikálja az Orbán-kormány.