Székely Nemzeti Tanács: megvan a nemzeti régiók aláírásgyűjtés végeredménye

Székely Nemzeti Tanács: megvan a nemzeti régiók aláírásgyűjtés végeredménye

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) keddi közlése szerint 1 266 682 érvényes aláírás gyűlt össze a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezés mellett, amely arra irányul, hogy az EU tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

Az MTI által is ismertetett SZNT-közlemény emlékeztetett arra, hogy december 20-án lezárult a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzése.

A szervezőkhöz megérkezett a Magyar Választási Bizottság tájékoztatása, miszerint jogerőre emelkedett a tanúsítványt is magában foglaló határozat. Eszerint 901 758, Magyarországon gyűjtött aláírásból 826 826 érvényes. Két nappal korábban Portugáliából és Ciprusról is tájékoztatták a kezdeményezőket az érvényes aláírások számáról, így végleges lett az érvényesített aláírások száma.

Azt írták,

uniós szinten az érvényes aláírások száma
1 266 682,

viszont az SZNT számára az sem elhanyagolható, hogy összesen 1 418 659 aláírás gyűlt össze. Az érvénytelen aláírások aránya az összegyűjtött szignók számához viszonyítva átlagosan 10,73 százalék.

"A polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételekor arról beszéltünk, hogy amennyiben sikeres lesz, új küzdőtér nyílik meg előttünk. Ez megtörtént. A nemzeti régiók népessége új eszközt kapott, hogy szülőföldjének gazdaságát fellendítse, megőrizve annak regionális identitását" 

- olvasható a közleményben.

A május hetedikén zárult aláírásgyűjtés során a kezdeményezőknek sikerült teljesíteniük az Európai Unió támasztotta feltételeket. Több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a megkövetelt egymillió helyett, és az előírt hét ország helyett tizenegy országban sikerült átlépni az aláírások számával a megszabott küszöböt. A küszöb átlépését nyolc országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Belgiumban és Litvániában) igazolta az illetékes hatóság.