Egyre több helyre hordják hazánkba a külföldi szennyvizet

Egyre több helyre hordják hazánkba a külföldi szennyvizet

Székesfehérvár után Pápa-Tapolcafőre is jutott a külföldről érkező szennyvíziszapból. A Bakonyi Tájvédelmi Körzettől nem messze, egy Téglagyár bányájának felszínét töltik fel a szennyes hordalékkal, ami úgy tűnik hatalmas üzlet ma Magyarországon.

Emellett viszont elképesztő szagról is beszámoltak a helyiek: az N1TV riportjából kiderül, hogy van, amikor szélcsendben is érezni a telep "illatát", amely ráadásul nemcsak a fúrt kutak vizét, de a kilenc éve újra feltört karsztforrást is veszélyezteti. 

Mint ismert, Székesfehérvár mellett működik egy hasonló telep, oda a horvát "termelés" felét viszik, de érkezik anyag Szerbiából, Szlovéniából, sőt, még az olaszoktól is érkezik iszap.

Egy vödör szennyvíziszappal emlékeztették Orbán Viktort: Magyarország nem hulladéklerakó | Alfahír

Két Natura 2000-es terület között húzódik meg az az egykori agyagbánya, amelyről nemrég kiderült, hogy ide szállítanak több tízezer tonnányi külföldi szennyvíziszapot. A horvát termelés több mint a fele érkezett ide 2018-ban, de nemcsak onnan, hanem Szlovéniából, Szerbiából és még Olaszországból is több ezer tonna bűzös masszát raktak le a Székesfehérvár határától egyébként pár perc autóútra levő területen.