Iráni hallgató - a Szent István Egyetem szinte mindenben megcáfolta Kásler minisztert

Iráni hallgató - a Szent István Egyetem szinte mindenben megcáfolta Kásler minisztert

Nem akkor érkezett, amikor a miniszter állította, és jelentkezett is a Szent László Kórházban.

A Szent István Egyetem Médiaközpontja reagált az Operatív Törzs csütörtöki ülését követő miniszterelnöki és miniszteri tájékoztatóra. Ahogy azt megírtuk, Orbán Viktor ma délután jelentette be, hogy a Szent István Egyetem hallgatója a másik koronavírussal diagnosztizált iráni hallgató, majd utána Kásler Miklós arról beszélt, hogy az Operatív Törzs csak tegnap tudta meg, hogy hova jár a másik iráni hallgató. Ugyanis,

"a másik nem mondta meg, hogy hova járt".

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy az irániak február 22-én érkeztek hazánkba, és amíg a hatóságok nem zárták őket karanténba, "élték az egyetemisták életét" - bár azt hozzátette, hogy 24-én jelentkeztek az üzemorvosnál. 

A Szent István Egyetem ezzel szemben arról tájékoztatott, hogy

a doktorandusz 2020. február 28-án (pénteken) érkezett vissza Iránból, és az Egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett.

Emellett a doktorandusz témavezetője is jelezte számára, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül.

Ennek megfelelően a doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

Egyébként az Egyetem fertőzéssel érintett hallgatója doktori képzésben vesz részt Gödöllőn. A doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián kívánt részt venni Teheránban 2020. február 23-24-én, a koronavírus ottani megjelenése (hivatalosan 2020. február 22-én jelentették be) miatt a rendezvény elmaradt, azonban a hallgató már 2020. február 20-án megkezdte az utazását.

A közleményben hangsúlyozták, a Szent István Egyetem a koronavírus terjedésével kapcsolatban kellő időben megtette az óvintézkedéseket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már 2020 januárjában megküldte a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is.