Lebontották Szentendrén Makovecz Duna éttermét

Lebontották Szentendrén Makovecz Duna éttermét

Egy eredetileg szép és fontos, szinte a teljes építészszakma által elismert Makovecz-művet pusztítottak el a múlt héten Szentendrén, a Duna-parton – írja az Index.

A méltán híres épület az építész fia szerint azért foglalt el különleges helyet az életműben, mert az átmenetet képezett az alkotó két korszaka között.

A Postás strand szélén felhúzott Duna éttermet 1974-ben adták át, az akkor már igazi turistacélponttá vált Szentendrén. Formája egyedülálló volt, maga az éttermi rész egy negyedgömbben helyezkedett el.

A szocializmus idején még működő autós csárda a rendszerváltás után hamar csődbe jutott, ezért Turányi Gábor tervei szerint kaszinóvá építették át. Az új belsőtér és a hozzátoldott teleszkópszerű bejárat sem igazán illett az épülethez, de legalább sikerült megmenteni. Az elmúlt években viszont már annyi változtatást eszközöltek rajta, hogy az egykori harmóniának nyoma sem maradt, valamint a kaszinó is bezárt, így elhagyatottan várta a sorsát a szebb napokat is megélt épület.

Mígnem a fideszes városvezetés úgy döntött, hogy Szentendre legszebb Duna-parti szakaszán egy szintén fideszes érdekeltségű vállalatnak engedélyt ad két irodaház felhúzására, amiknek útjában állt a Makovecz-ház.

Az érdek azonban nagyúr, az irodaházak megépítése érdekében még a város építési szabályzatát is módosították a lakossági tiltakozás ellenére.

Épp egy hónapja jártunk mi is a helyszínen, hogy utánajárjunk a visszás beruházásnak, ekkor már 1200 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a lakosok. Úgy tűnik hiába. Az úthenger nyomul előre. És miközben szakmai körökben azon lamentálnak, hogy minden Makovecz-házat műemlékvédelem alá kellene vonni, a tervező szentendrei álmát már gépek tapossák.