A sok baleset miatt rendszám kerülhet a fővárosi kerékpáros és robogós futárok járműveire

A sok baleset miatt rendszám kerülhet a fővárosi kerékpáros és robogós futárok járműveire

Az elképzelést az V. kerületi önkormányzat fideszes polgármestere ismertette. Szentgyörgyvölgyi Péter szerint minden Budapesten működő futárvállalkozásnak fel kellene tüntetnie az egyedi, jól látható azonosító jelet vagy számot a csomagszállító dobozain.

Kerékpárosként magamon is tapasztalom, hogy milyen hasznos a rendszeres figyelemfelhívás a szabályos és biztonságos közlekedés fontosságára. Ennek jegyében fordultam levélben a kerékpáros és robogós futárcégek vezetőihez és a felelősségteljes közlekedés érdekében kezdeményeztem a futárok azonosítószámmal való ellátását, illetve a szabálykövető, egymás biztonságát tiszteletben tartó kerékpáros viselkedés betartását és terjesztését.

- olvasható Szentgyörgyvölgyi Péter  közösségi oldalán.

A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban számos baleset történt a kerületben, amelynek kerékpáros vagy robogós futárok is részesei voltak. A csomagszállító dobozokon feltüntetett azonosító jel hiányában azonban a futárok felelősségre vonása nem megoldható. 

Ugyanakkor Szentgyörgyvölgyi Péter szerint az azonosításnak nem a büntetés a célja, hanem az, hogy visszatartó erőként funkcionáljon a közlekedési szabálytalanságok megelőzésében, és hogy elősegítse a forgalomban való felelősségteljes részvételt.

Reméljük, hogy a döntéshozók minden részletet egyeztetnek majd futárszolgálatok képviselőivel, mert csak akkor van értelme az intézkedésnek, ha ők is egyetértenek azzal.

- írta közleményében Belváros-Lipótváros polgármestere.