Az LMP is a vajdasági magyarok védelmére szólította föl a kormányt

Az ökopárt is feltételekhez kötné a szerb uniós csatlakozást.

A képviselő szerint a nyugat balkáni euroatlanti integráció régóta közösen osztott konszenzusa volt a magyar külpolitikának, azonban míg Martonyi János külügyminisztersége idején Magyarország irányítója volt ennek a folyamatnak, amióta Szijjártó Péter a tárcavezető, a "kispadon ülünk".

Ungár Péter egyetértett Szijjártó Péterrel abban, hogy a migrációs útvonalak miatt is fontos a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációja, de szerinte

nem ez az elsődleges szempont, hanem a vajdasági magyarok érdekképviselete.

Az LPM képviselője azért arra szólította fel a külügyminisztert, hogy a Vajdaságban élő 250 ezer magyar érdekében a kormány állapítson meg olyan minimumkövetelmény-rendszert, amelynek teljesítése esetén Magyarország hajlandó Szerbiát beengedni az Európai Unióba.    

Hangsúlyozta: Románia EU-csatlakozása idején, mind az akkori szocialista kormány, mind az ellenzékben lévő Fidesz "biankó csekket" adott Romániának és semmilyen feltételt nem szabtak az ottani magyarsággal kapcsolatban. Ennek azóta isszuk a levét, hiszen nem áll sehogy a székely autonómia kérdése - tette hozzá.

Ungár Péter közölte azt is: levelet ír Johannes Hahn EU-s bővítési biztosnak, amelyben arra vár választ, hogy az Európai Bizottság mit kíván tenni a kisebbségi alapjogok szerbiai érvényesüléséért.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva Ungár Péter azt mondta: az LMP szerint Orbán Viktort nem az Európai Parlament plenáris ülésén, hanem Magyarországon  kell legyőzni. Hozzátette: több hibát is talált a jelentésben, de a párt vezető testülete dönt majd arról, hogy hogyan szavaznak a dokumentumról.

Az LMP és a Jobbik közötti együttműködésről szóló kérdésre válaszolva azt mondta: a Jobbik jelenlegi vezetése és az LMP vezetése között "folynak, folytak" tárgyalások, ezzel kapcsolatban mindkét párt döntést hoz majd.

Sneider Tamás visszaadná a délvidéki magyarság autonómiába vetett hitét

A hét elején portálunk is beszámolt a Szerbia és Koszovó közötti területrendezési tárgyalások aktuális állásáról. A magyar kormánynak és sajtójának azóta sem akadt érdemi mondanivalója a kérdésben, ami a határok feletti összetartozás fontosságát szavakban nagy elánnal hirdető Fidesztől ismét csúfos gyakorlati leszerepelés.