Szijjártó büszke: rekordot döntött tavaly a magyar-török kereskedelmi forgalom

Szijjártó büszke: rekordot döntött tavaly a magyar-török kereskedelmi forgalom

Az állami hírügynökség beszámolójában a külügyér győzelmi jelentése mellett olyan érdekes témákról is szó esett, mint a török-magyar hadiipari vegyesvállalat létrejötte vagy éppen a kibontakozó nukleáris energetikai együttműködés. De az is kiderült, mennyi magyar szarvasmarhát és Hell energiaitalt adtak el a török piacon.

Csúcsot döntött tavaly a kereskedelmi forgalom Magyarország és Törökország között, és a felek fontos lépéseket tettek a gazdasági kapcsolatok további erősítésének érdekében - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Ankarában.

A tárcavezető a magyar-török kereskedelmi és gazdasági vegyes bizottság alakuló ülését követően arról számolt be, hogy Törökország Európa egyik legnagyobb gazdasága, így a vele folytatott együttműködés egyértelműen Magyarország nemzeti érdeke.

Szijjártó kiemelte:

A kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene tavaly 4,3 milliárd dollár volt, ami 18 százalékos növekedést és egyben új rekordot jelent.

"Újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, amelyet Erdogan elnök úr helyezett elénk, s ez úgy szól, hogy hatmilliárd dollárra kell rövid időn belül növelni a két ország közötti kereskedelmi forgalmat" - mondta.

Szavai szerint emellett 29 százalékos bővüléssel megdőlt a törökországi magyar export rekordja is, ami nagyban hozzájárult a teljes kivitel 150 milliárd eurós értékű új csúcsának beállításához is.

"Ráadásul a kereskedelmi mérleg 9,3 milliárd euró plusszal zárt, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt ledolgoztuk a külkereskedelmi veszteséget, amelyet 2022-ben az energiaemelkedés okozott számunkra" - tudatta.

Szijjártó Péter, akit tizenegy magyar cégvezető kísért el a találkozóra, ezt követően hangsúlyozta, hogy a 2023-as év a nagy magyar vállalati sikerekről szólt a török piacon.

Erre példaként említette, hogy rövidesen megkezdi a termelést a Medicor ankarai orvosi műszergyára, az Állami Nyomda is szerepet kapott az új török útlevél kidolgozásában és gyártásában, továbbá a Hell tavaly 19 millió doboz energiaitalt, míg a Hunland mintegy 71 ezer szarvasmarhát adott el az országban.

Török-magyar hadiipari vegyesvállalat jött létre, 400 harci járművet akar a Honvédség beszerezni

Ezen felül egy török-magyar hadiipari vegyesvállalat jött létre a honvédség 400 harci járműre vonatkozó megrendelésének teljesítése céljából, a V-Híd pedig szövetséget kötött a legnagyobb török vasútépítő vállalattal, hogy minél több vasútépítési projektben vehessenek részt közösen Európában és azon kívül - sorolta.

Földgázexport: a második negyedévben megindul a szállítás Törökországból

Mindezeket fontos eredménynek nevezte, ugyanakkor kijelentette, hogy a gazdasági kapcsolatokat az energetikai együttműködés helyezi majd új dimenzióba.

Jó hírnek nevezte, hogy véglegesítették a földgázvásárlási szerződés szövegét, az MVM így aláírhatja a szerződést a BOTAS-sal, amelynek alapján a második negyedévben megindul a szállítás Törökországból Magyarországra, idén 275 millió köbméternyi mennyiségben.

"Ez azt jelenti, hogy Magyarország a legelső olyan, Törökországgal nem közvetlenül szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál"

- jegyezte meg.

Majd az energetikai együttműködés kapcsán bejelentette azt is, hogy a Mol és a TPAO török olajvállalat az eddigi stratégiai együttműködésükre alapozva megkezdi a Törökország délkeleti részén nemrégiben feltárt új kőolaj- és földgázlelőhelyek közös kitermelésének előkészítését.

Nukleáris energetikai együttműködés is indul a törökökkel

Illetve átfogó nukleáris energetikai együttműködés indul a két állam között, amelyre az ad lehetőséget, hogy Magyarországon és Törökországban is azonos technológiával épül jelenleg atomerőmű - közölte.

A miniszter végül arra is kitért, hogy júliustól hazánk fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztét, és az egyik fő prioritás az EU-török vámunió modernizálását és kiterjesztését célzó munka felgyorsítása lesz.

"Ez részben európai gazdasági érdek, részben a mi saját nemzetgazdasági érdekünk" - vélekedett. Valamint üdvözölte, hogy közel van a légiközlekedési egyezmény módosítása olyan módon, hogy annak nyomán jelentősen nőhessen a Budapestet Isztambullal és Ankarával összekötő járatok száma.

"Ezzel megteremtjük a lehetőségét a közvetlen elérés még intenzívebbé tételének, amely pedig mindig segít a gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztésében" - mondta a külügyér.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)