A Nemzeti Oltóanyaggyárban kínai vakcinát gyárthatnak majd

A Nemzeti Oltóanyaggyárban kínai vakcinát gyárthatnak majd

Szijjártó Péter hétfőn Vang Ji kínai külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján bejelentette: megállapodtak abban, hogy Magyarország és Kínai továbbviszi együttműködését az oltóanyagok terén.

A hazánkban építés alatt álló oltóanyaggyár és a Sinopharm folytatja annak előkészítését, hogy nemzeti oltóanyaggyárunk alkalmas legyen a Kínában kifejlesztett vakcina előállítására is. Először a kínai vakcina ampullázásához szükséges technológiák átvételére kerülhet sor, ezt követően pedig a teljes gyártási technológia alkalmazására.

Szijjártó közölte továbbá, két nagy kínai bank jelenik meg Magyarországon az idei évben amellett, hogy jelenleg is több nagy kínai beruházás hazánkba hozataláról tárgyalnak.

Ezeken túl megállapodtak abban, hogy a kínai külügyminisztérium engedélyezi Magyarország számára főkonzulátus létesítését Kuangtung tartomány központjában, Kantonban.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára egyébként május 17-én jelentette be, hogy 100 nap múlva teszik le a debreceni nemzeti oltóanyaggyár alapkövét, a gyártás pedig 2022. végén indul majd.