A hallgatói önkormányzat sem fogadja el a Színművészeti új kuratóriumát

A hallgatói önkormányzat sem fogadja el a Színművészeti új kuratóriumát

A Facebookon közzétett közleményben tiltakozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata az ellen, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem fogadta el feltételüket, mely szerint

az öttagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöljön ki.

Mint írják, a tárca a szenátus által összeállított szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, így nincs olyan tag a kuratóriumban, aki az egyetem dolgozója lenne.

A minisztérium a „Színmű” kuratóriumának élére Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját jelölte ki. A további négy tag Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, a csallóközi DAC focicsapatának tulajdonosa lett. Az ITM bejelentését követően felmondott az intézménynél Zsámbéki Gábor rendező és Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője is.

Frissítés: Brenner szerint a kinevezés nem etikus és demokratikus

Az alapítványi működési formát nem tartja ördögtől valónak Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője, a politikus Facebook-bejegyzésében ugyanakkor megjegyzi:

Az, hogy a kuratórium tagságát és az elnököt nem az egyetem polgárai nevezik ki, hanem a Fidesz legfelsőbb vezetése, az minden, csak nem etikus és demokratikus!

A konzervatív politikus szerint a kuratórium élére kinevezett Vidnyánszky Attila csak „a Fidesz eszköze”, aki „véteni akar” a színészet és filmművészet szabadsága ellen. Brenner azt írja, „Orbán bukása után” szeretnének felülvizsgálni minden egyes állami pozíciót és gyanús gazdagodást.