Szíriában járhatott az azonosított merénylő

Az egyik terrorista 2010 óta hatósági megfigyelés alatt állt, mégsem találták gyanúsnak.

2010 óta hatósági „megfigyelés” alatt állt!

A híradásokban elhangzott a férfi neve: az illetőt Ismael Omar Mostefainak hívták, 29 éves francia állampolgár volt, és a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ban lakott.

Francois Molins párizsi ügyész közölte, hogy a férfi a fővárosi Bataclan klubban történt vérengzés egyik elkövetője volt. A robbanás következtében leszakadt ujját megtalálták a törmelék között, és lenyomatot vettek róla.

A hatóságok most azt a feltételezés próbálják megerősíteni, hogy a férfi tavaly valóban járt-e Szíriában.

Mostefai kisebb köztörvényes bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok számára: 2004 és 2010 között nyolcszor ítélték el, de egyszer sem kapott börtönbüntetést. A férfi 2010 óta hatósági megfigyelés alatt állt, de sosem találtak arra utaló jelet, hogy terrorista összeesküvésben vett volna részt. Még azt lehet róla tudni, hogy rendszeresen látogatta a Chartres melletti Luce mecsetjét.

Az öngyilkos merénylő apját és testvérét szombat este őrizetbe vették. Az apját a párizsi régió Romilly-sur-Seine nevű településen, a testvért Bondoufle településen vették őrizetbe. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartottak.

„Menekültként” juthattak el Franciaországba

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások helyszínén találtak egy szíriai és egy egyiptomi útlevelet két öngyilkos merénylő maradványai mellett. A CNN hírtelevíziós nyomozati forrásokra hivatkozva közölte vasárnap, hogy az egyiptomi útlevél feltehetően hamis. A másik útlevélnek a tulajdonosát októberben regisztráltál Lérosz szigetén. Menekültként érkezett Törökországból, de a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy az illető azonos az egyik merénylővel.