Indulatok a szlovák parlamentben: meggyalázott ukrán zászló miatt vár Kijev bocsánatkérést

Indulatok a szlovák parlamentben: meggyalázott ukrán zászló miatt vár Kijev bocsánatkérést

Rendhagyó jelenetek játszódtak le a szlovákiai parlament keddi ülésén, az incidens nyomán bocsánatkérést követel Ukrajna szlovákiai nagykövete az ukrán zászló meggyalázása miatt - számolt be az Új Szó

A szélsőjobboldali ĽSNS több tagja egy szlovák zászló kifeszítésével blokkolta a pulpitust, majd válaszul a kormánypárti SaS képviselői is az emelvényhez léptek ukrán zászlóval. Ezután a fejjel lefelé tartott lobogót előbbiek leöntötték vízzel, akárcsak az egyik kormánypártit, akinek a maszkját is leszaggatták a dulakodásban. Végül további ĽSNS-es tagok kitépték az SaS-es képviselők kezéből az ukrán zászlót.

Mindezek után a pozsonyi ukrán nagykövetség közölte, elítélik a képviselők viselkedését, és bocsánatkérést várnak a gyalázatos tettért.

A rendkívüli ülés célja eredetileg az volt, hogy a képviselők megtárgyalják az Egyesült Államokkal aláírt védelmi szerződést, amely az elmúlt időszakban komoly vitát váltott ki.

A szlovák külügyminiszter elmondta, hogy szégyelli és elítéli a képviselők viselkedését, akik szerinte ámokfutást folytatnak a kérdésben, valamint Szlovákia diplomáciai úton bocsánatot fog kérni keleti szomszédjától.

Ukrajinská vlajka v Parlamente

Nové divadlo v Parlamente Slovenskej Republiky. Dňa 8.2.2022

Emellett a Paraméter azt is megjegyezte, a sokáig fordítva tartott zászló inkább hasonlított DAC-zászlóra, mint az ukrán nemzeti szimbólumra.