Szobrot állít a magyar kormány az idősebb George Bushnak

Szobrot állít a magyar kormány az idősebb George Bushnak

Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tudatja, hogy a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Bush elnök életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során - elnökként és alelnökként - a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett.

A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor; amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor "a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett" - írják a közleményben.