Így lehetséges a behúzószalag varrása függönyre (x)

Így lehetséges a behúzószalag varrása függönyre (x)

A függönyvarrás nagyszerű DIY, azaz “csináld magad” projekt lehet akár kezdő hobbivarrók számára is. Néhány egyszerű és könnyen követhető lépés segítségével akár az egész lakásban lecserélhetjük a függönyöket saját kreálmányainkra!

Eszközök és anyag beszerzése

Otthonunkban tevékenykedve elkaphat néha az az érzés, hogy itt az ideje egy kis változtatásnak. A lakás csinosítgatása remek családi vagy akár szóló projekt is lehet, a kézzel készült dekorációk pedig valódi melegséget csempésznek a négy fal közé.

A függönyök éppen ilyen fontos kellékei az otthonnak, hiszen színük, anyaguk és funkciójuk is jelentősen hatással lehet az általános komfortérzetünkre és hangulatunkra. Néha nem árt lecserélni őket, akár a tavasz beköszöntével jól jöhet egy sötétítőfüggöny, hogy ne arra ébredjünk, hogy a vakító napsugár a szemünkbe süt.

Fontos, hogy nem szabad azonnal belevágni a projektbe, hiszen alapos mérések szükségesek a szabáshoz. Elég néhány centiméteres eltérés vagy egy ferde vágás, és az anyag kárba is vész.

A függönyvarrás előkészületeihez először is szükség lesz egy jó minőségű függöny anyagra. Elengedhetetlen kellék a mérőszalag, a vonalzó, az anyagvágó olló, a behúzó szalag, néhány csipesz és egy varrógép, cérnával.

Függöny mérése

Az előkészület egyik legfontosabb lépése a kellékek beszerzése mellett a mérés. A függöny anyag kiválasztásakor a karnis szélességéből szükséges kiindulni, amely jellemzően az ablak teljes szélessége, +20 centiméter szélesség (a két oldalon 10-10 cm). A plusz szélesség annak érdekében szükséges, hogy a függöny biztosan jól fedje a nyílászárót, és ne süssön be oldalt a nap.

A másik fontos paraméter a karnis alja és az ablakpárkány közti távolság értéke, illetve az ablak szélessége. Ha radiátor található az ablak alatt, érdemes arra figyelni, hogy ne hagyjuk túl hosszúra a függönyt.

A függöny méteráru beszerzése után jelöljük be az anyagon a méréseket, és kössük őket össze vonalzó segítségével. Ügyeljünk arra, hogy a vonalak egyenesek legyenek, és a vágás során is törekedjünk a precizitásra.

Varrás

Szegjük be a függöny két szélét és az alját, a felső szélére pedig helyezzük a behúzószalagot a színével felfelé. Ezt a legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, hogy ezen az oldalán vannak a bújtatók, amikbe a csipeszeket kell majd helyeznünk.

Kezdjük a szalag felső részének rögzítésével. Ezt úgy varrjuk a függöny szegélyéhez, hogy a behúzószalag madzagját ne varrjuk a függönyhöz! Ezután következhet az alsó szélének felvarrása is. A csipeszeket úgy bújtassuk át a madzagon, hogy kerek vége nézzen kifelé.

A szalag felvarrása után húzzuk azt össze madzaggal, és egyengessük el az egységes, szép összhatás érdekében. Ezután pedig már élvezhetjük is az új, csodás és praktikus függönyünket!

Látogass el a Csipke Csodái méteráru webáruház honlapjára, és fedezd fel a rengeteg különböző anyagú, színű és mintájú, kiváló minőségű méterárut!