5 trükk, ami hozzájárul a lehengerlő első benyomáshoz (x)

5 trükk, ami hozzájárul a lehengerlő első benyomáshoz (x)

Az első találkozás egy kollégával, egy üzleti partnerrel vagy egy jövendőbeli társsal kiemelkedően fontos, mivel az emberek önkéntelenül is az első benyomások alapján ítélik meg a másik felet. A külső megjelenés, az öltözködés, a barátságos mosoly mellett a határozottság és a megfelelő kommunikáció is meghatározó lehet.

Pipáljuk ki az alapokat! 

A partnerünkre gyakorolt jó benyomáshoz hozzátartoznak olyan alapvető dolgok, amelyeknek bárki meg tud felelni, külső adottságtól, kölcsönös szimpátiától függetlenül is. Az egyik ilyen, hogy igényesek vagyunk a külsőnkre! Ehhez nemcsak a megfelelő higiénia tartozik hozzá, hanem az alkalomhoz illő viselet is. Legyünk pontosak! A késés egyrészt tiszteletlenség, másrészt megbízhatatlannak, komolytalannak tűnhetünk.

Viselkedjünk a szituációnak megfelelően! Meghívottként ne akarjunk mindenáron a társaság középpontjába kerülni, hiszen ez nemtetszést kelthet. Házigazdaként viszont igyekezzünk mindenkire kellő figyelmet szentelni és oldani a hangulatot. A közvetlen, tegeződő kommunikáció teremthet jó benyomást, formális találkozókon azonban tolakodónak is tűnhetünk.

5 trükk a jó benyomáshoz 

Készüljünk fel az adott találkozóra ne csak külső megjelenésben, hanem mentálisan is! Az alábbi tanácsokat megfogadva javíthatunk megítélésünkön.

Határozottság

Férfiak esetében különösen fontos, hogy magabiztosságot sugározzanak. Egy határozott és erős – de nem szorongató – kézfogás segíthet ebben. Emellett figyeljünk a szemkontaktusra is, hiszen ez őszinteséget sugall.

Mosoly

Az egyik legalapvetőbb emberi gesztus a mosoly, amely bizalmat és szimpátiát ébreszt. Egy ragyogó mosoly garantálja a pozitív benyomást! Ehhez viszont elengedhetetlen fogaink ápoltsága: ha csillogóan fehér fogakat szeretnénk, akkor ezt fogkő-eltávolítással vagy fogfehérítés segítségével érhetjük el. 

Figyeljünk a partnerre!

Éreztessük azt, hogy fontos a másik véleménye! Ne vágjunk a másik szavába és nézzünk partnerünk szemébe, amikor velünk beszélget! Tegyünk fel a témával kapcsolatos releváns kérdéseket, ez az egyik legbiztosabb módja, hogy tudassuk, kíváncsiak vagyunk a mondandójára.

Nonverbális kommunikáció

Figyeljünk a testbeszédünkre! A nonverbális kommunikáció sokszor fontosabb, mint az, amit mondunk. Testtartásunk legyen nyitott, ne tegyük keresztbe a karunkat, ez zárkózottságra utal. Forduljunk beszélgetőpartnerünk felé, igyekezzünk folyamatosan fenntartani a szemkontaktust is.

Az illatok

Egy kutatás szerint a mosoly mellett a kellemes illat is kiemelkedően fontos partnerünk megítélésében. Az alapvető higiénián túl egy finom parfüm is hozzájárul ahhoz, hogy kellemesen érezzék magukat az emberek közvetlen közelünkben. 

Az első benyomás néhány másodperc kérdése, azonban ez idő alatt is rengeteg dolog befolyásolhatja a rólunk alkotott képet. Ne bízzuk a véletlenre, és készüljünk fel a találkozóinkra! Egy stílustanácsadó segíthet a megfelelő öltözet és frizura kiválasztásában, míg a tökéletes mosoly elérésében a fogfehérítés lehet a megoldás. Egy kommunikációs tréningen pedig elsajátíthatjuk, hogyan ébresszünk bizalmat munkahelyi vagy üzleti partnereink szemében.