Jöhet a sztrájk a Tescoban?

A kormánylap arról ír, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KFDSZ) által irányított törvényes tiltakozáshoz a vidéki és fővárosi Tesco-üzletek 80 százaléka, illetve a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­ online szolgáltatás munkavállalói is csatlakoztak.

A KFDSZ elnöke, Bubenkó Csaba, aki egyben a sztrájkbizottság megválasztott elnöke is, mindezt megerősítette a Magyar Időknek:

"A fizikai dolgozók munkakörülményeinek érdemi javítására, leterheltségük csökkentésére, illetve a foglalkoztatással kapcsolatos hiányosságok megoldására, továbbá az alapbér versenyképes emelésére irányuló demonstrációk mind ez idáig nem vezettek eredményre. Az elkeseredett dolgozók körében óriási a sztrájk iránti hajlandóság: eddig az áruházlánc összesen 216 üzletének (hiper- és szupemarketek, ­expresszek, illetve az Extra elnevezésű egységek) nyolcvan százalékából csatlakozott a boltok teljes állománya."

Egyrészt azt szeretné elérni, hogy a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot. Másrészt a létszámhiányra is figyelmeztetnek: a meglévő állomány fizikai leterheltsége átlépte a tűréshatárt, aminek kiváltó okait az ország számos pontján tapasztalhatják maguk a vásárlók is. Kiürült, feltöltés előtt álló polcok, raklapon kínált árucikkek, tömött sorok a pénztáraknál a leggyakoribb jelenségek, mivel általánossá vált, hogy a tescós hipermarketekben mindössze két-három pénztár üzemel a tucatnyi fizetőhelyből.

A szakszervezet azt követeli, hogy a cég emelje meg 15 százalékkal a rendes foglalkoztatotti létszámot - egyben szorítsa vissza a kölcsönzött vagy az alvállalkozók által biztosított létszámot.

A Jobbik kiáll a Tesco béremelést követelő dolgozói mellett

„A Jobbik támogat minden munkavállalót, aki a Tesconál dolgozik, illetve azokat a szakszervezeteket, akik ezt a hősies, heroikus küzdelmet felvállalták" - jelentette ki szombat délelőtti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő. Hozzátette: bátorítanak mindenkit arra, hogy küzdjenek a munkáltatókkal szemben a magasabb munkabérért.

A sztrájköveteléseket hivatalos formában is eljuttatták a Tesco vezetőségéhez.