2017. 07. 08. 13:38

A Jobbik kiáll a Tesco béremelést követelő dolgozói mellett

Az alacsony fizetések miatt tüntetnek a Tesco alkalmazottai, és kétszámjegyű fizetésemelést követelnek. Az európai bérunióra irányuló polgári kezdeményezést elindító Jobbik támogatja a dolgozók érdekérvényesítését.

„A Jobbik támogat minden munkavállalót, aki a Tesconál dolgozik, illetve azokat a szakszervezeteket, akik ezt a hősies, heroikus küzdelmet felvállalták”

 – jelentette ki szombat délelőtti sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

Hozzátette: bátorítanak mindenkit arra, hogy küzdjenek a munkáltatókkal szemben a magasabb munkabérért. Gyöngyösi szerint csak ezáltal helyezhető közös nyomás a magyar kormányzatra annak érdekében, hogy változtatni lehessen az elmúlt huszonhét év elhibázott gazdaságpolitikáján, valamint az Európai Unióra támogatási és kohéziós politikáján.

A jobbikos képviselő emlékeztetett rá, hogy az alacsony bérek összefüggésben vannak a munkaerő-elvándorlással, amely demográfiai katasztrófa felé tereli az országot. A Jobbik nem látja, hogy a kormány konstatálná a problémát, ezért indították el a béruniós kezdeményezésüket.

Március 14-én nyolc kelet-közép-európai ország, Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Lettország és Észtország képviselőinek részvételével széles körű európai polgári kezdeményezés indult az európai bérunióért Budapesten. Május 16-án pedig az Európai Bizottság zöld utat adott a kezdeményezés aláírásgyűjtésének. Gyöngyösi Márton a szakszervezetek összefogását és támogatását sürgeti a bérunió ügyében. Szerinte csak együttesen lehet strukturális, átfogó változásokat elérni a gazdaságpolitikában.

Két héttel ezelőtt a Friedrich Ebert Stiftung (FES) Budapesti Irodája szervezett előadást és pódiumbeszélgetést a béremelés témájában. A rendezvény bevezetőjeként Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet (ETUI) munkatársa bemutatta „Miért szükségszerű Közép-Kelet-Európában megemelni a béreket?” című tanulmányát, majd szakszervezeti vezetők részvételével vitatták meg a lehetőségeket, tovább szó esett a Jobbik béruniós kezdeményezéséről is.