Egyenlőtlenség: a járvány okozta válságban váltak még vagyonosabbá a szupergazdagok

Egyenlőtlenség: a járvány okozta válságban váltak még vagyonosabbá a szupergazdagok

A világon 2750 milliárdos van, akik az összes vagyon 3,5 százaléka felett rendelkeznek a Thomas Piketty által vezetett Inequality Lab keddi jelentése szerint. Ez az arány 1995-ben még csak 1 százalék volt, és a legnagyobb ütemben a koronavírus-járvány okozta válság alatt nőtt a szupergazdagok vagyona. A világon a legszegényebbek jelenleg a leggazdagabbak vagyonának a 2 százalékával rendelkeznek - hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu a Bloomberg cikke alapján.

A jelentésből szintén kiderül, hogy az egyenlőtlenségek egy közegészségügyi katasztrófa közepette nőttek igazán látványosan, amely sokkal súlyosabban érinti a fejlődő országokat, mint a gazdagabbakat. Emellett megugrottak az ezen országokon belüli egyenlőtlenségek, a felzárkózási folyamat ellenére.

A gazdasági lap a kutatók nyomán kiemeli, a járvány során megmutatkozó trend egy olyan évtizedek óta szorgalmazott gazdaságpolitika eredménye, amely elsősorban a gazdagabb rétegek támogatását helyezi előtérbe. Az elmélet hívei viszont arra számítottak, hogy a gazdagok jóléte majd "lecsorog" a szegényebb rétegekhez is.

A milliárdosok a járvány alatt 3,6 ezermilliárd euróval lettek gazdagabbak, miközben több mint 100 millióan kerültek extrém szegénységbe a Világbank elemzése szerint.

A legegyenlőtlenebb régióknak Latin-Amerika és a Közel-Kelet számítanak, ahol a vagyon 75 százalékát a leggazdagabb 10 százalék tartja a kezében. De szorosan követik ezt szintet Oroszország és a szubszaharai Afrika országai is. Míg karbonkibocsátásban Észak-Amerika vezet: ott a felső 10 százalékhoz tartozók közel nyolcszor annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a legszegényebbek.

A vagyoni és a jövedelmi helyzet kapcsán az európai országok törekszenek a legjobban az egyenlőtlenségek mérséklésére - tolmácsolta a lap a világszerte több mint 100 kutató munkájából származó, egyenlőtlenségeket bemutató jelentést.

Egy külföldi kutatás leleplezte a hazai dollármilliomosokat - 30 ezren vannak az elit klubban

A Knight Frank friss Wealth reportja szerint a pandémiára adott globális válasz is a gazdagabbak vagyonának kedvezett. A Portfolió a felmérést szemlézve azt írja, a világ szupergazdagjainak - ők azok, akiknek nettó vagyonuk meghaladja a 30 millió dollárt - száma

Ugyanakkor a szupergazdagok létszáma sem torpant meg az utóbbi időben, sőt. Tavaly ugyanis 2,4 százalékkal több mint 520 ezer főre nőtt a legalább 30 millió dollárnyi nettó vagyonnal bírók száma a Knight Frank márciusi Wealth reportja szerint. Magyarországon adataik alapján a legalább egy millió dollárral rendelkezők száma közel 30 ezer embert tesz ki.