"Szuverén jogunk a halálbüntetés"

Hiába kért kegyelmet több nyugati ország elnöke is, Indonézia kivégzi az elfogott drogcsempészeket.

Az államfő óva intette a külföldi országokat attól, hogy közbeavatkozásukkal elvitassák Jakarta jogát a halálbüntetés alkalmazására. Joko Widolo elutasította az elítéltek kegyelmi kérvényét annak ellenére, hogy Ausztrália, Brazília és Franciaország - amelyeknek állampolgárait hamarosan sortűz általi halál várja -, ennek elhalasztását kérte.
 
"Határozottan ki kell jelenteni, hogy nem lehet semmilyen közbenjárás a halálbüntetés kapcsán, mert szuverén jogunk a törvény alkalmazása" - mondta Widolo. 
 
Az indonéz elnök ugyan szólt arról, hogy Brazília, Franciaország és Hollandia vezetőitől kapott telefonhívást a halálbüntetések ügyében, de Ausztráliát nem említette. Nem sokkal az államfő nyilatkozata előtt egy jakartai bíróság elutasította két ausztrál fellebbezését, akik azt támadták meg jogi úton, hogy az elnök elvetette kegyelmi kérvényüket.
 
Ausztrália két állampolgára, a heroincsempészésért halálra ítélt Andrew Chan és Myuran Sukumaran ügyében próbált meg közbenjárni. Tony Abbott ausztrál miniszterelnök arra kérte Indonéziát, hogy hálából a 2004-es pusztító szökőár után nyújtott nagylelkű segítségért, ne végezze ki őket.
 
Ausztrália 780 millió dolláros segélyt nyújtott Jakartának a bő tíz évvel ezelőtti cunami után, amely 130 ezer emberrel végzett Indonéziában. Az ausztrálok ügyében ítélkező bíró azt mondta: a kegyelmi kérvény elnöki elutasítása nem közigazgatási határozat, éppen ezért a bíróságnak nincs jogköre arra, hogy a fellebbezést befogadja.
 
Az ausztrálok ügyvédje kijelentette, ezt a bírósági döntést is megtámadják. Két hetük van arra, hogy benyújtsák fellebbezésüket az ügyben. Amennyiben tiszteletben tartják a törvényeket, akkor a kivégzést el kell halasztani addig, amíg minden jogi lehetőséget ki nem merítenek.