Távolabb került az egyszámjegyű infláció: augusztusban 19,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek

Távolabb került az egyszámjegyű infláció: augusztusban 19,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek

Hiába bizakodott a kormány, továbbra sem csökken jelentősen az áremelkedés mértéke. Már bőven 20 százalék alatt vagyunk, de az egyszámjegyű infláció továbbra is csak álom. Leginkább az élelmiszerek és az üzemanyagok drágultak augusztusban.

A vártnál lassabban csökken a hazai infláció. Augusztusban 16,4 százalékkal nőttek még mindig a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. A júliusi 17,6 százalék alapján az elemzők valamivel kedvezőbb adatot vártak a nyár utolsó hónapjára.

Legjobban az élelmiszerek drágulatak, de a háztartási energia is többe kerül.

A KSH tájékoztatása szerint az élelmiszerek ára 19,5 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukoré (67,9%), a péksüteményeké (20,1%), a párizsi és kolbászé (19,7%). A háztartási energia 34,7%-kal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47,1, az elektromos energia 25,3, a palackos gáz 25,2 százalékkal.

Az üzemanyagdrágulás is a jelentős inflációfelhajtó tényezők között van.

A járműüzemanyagok ára 31,1 százalékkal emelkedett – írja a KSH. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,7, ezen belül a szeszes italoké 16,4 százalékkal nőtt. Azt elismerte, hogy októberre nem fog egyszámjegyűre csökkenni az infláció.

A kormány elismerte, hogy októberre nem sikerül kétszámjegyűre csökkenteni az inflációt

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint jelentős mérföldkő, hogy az élelmiszerinfláció augusztusban 20 százalék alá, 19,5 százalékra süllyedt, azaz a kormány intézkedései a szankciós élelmiszerinflációt a decemberi 44,8 százalékos csúcsához képest már kevesebb mint a felére vágták vissza.

A fideszes miniszter úgy fogalmazott, hogy "a kormány intézkedéseinek köszönhetően ezzel már hét hónapja tart az árak trendszerű csökkenése". Erről a boltosoknak és a vásárlóknak is szólhatott volna.

A Klubrádiónak nyilatkozó elemző úgy számol, hogy legkorábban novemberben lehet egyszámjegyű az áremelkedés mértéke.

(Címlapkép: Szomor Balázs/Alfahír)