Januártól 700 forintnál is többe fog kerülni a benzin a megemelt jövedéki adó miatt

Januártól 700 forintnál is többe fog kerülni a benzin a megemelt jövedéki adó miatt

Az elemző szerint az év hátralévő részében már nem várhatók kilengések, így emelés és árcsökkenés sem. Maradunk a 650-670 forintos tartományban.

Jelenleg nem várható jelentős áremelés a benzinkutakon, de januártól a benzinár meghaladhatja a 700 forintos szintet is – mondta el a Klubrádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A szakértő szerint egyelőre marad a jelenlegi árszint: azt lehet prognosztizálni az elkövetkezendő néhány hétre, hogy jelentősebb üzemanyagár-változásokat nem fognak tapasztalni a vásárlók. A kőolaj jegyzésára viszonylag stabil, a forint is úgy néz ki, hogy stabilizálódott – magyarázta.

2024 januárjától viszont lényeges változás lesz az árakban: A jelenleg hatályos szabályozás szerint januártól jelentősen emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója.

A nettó 37 forintos emelés pedig a töltőállomásoknál kiírt bruttó árakban több mint 41 forintos változást jelenthet.

Grád Ottó szerint ez az emelkedés már elég ahhoz, hogy a fogyasztói árak elérjék vagy akár meg is haladják a 700 forintos szintet.

A Portfolio.hu elemzése szerint az év hátralévő részében sem várható árcsökkenés. A lap összegyűjtötte azokat a tényezőket, amik összességében hozzájárultak ahhoz az intenzív üzemanyagdráguláshoz, ami az elmúlt hónapokban Magyarországon lezajlott:

• A horvát vezetékhálózatot üzemeltető társaság durván megemelte a tranzitdíjat, ami így a nemzetközi benchmark ötszöröse.

• Az ukrán vezetékhálózaton keresztül érkező orosz nyersolaj tranzitdíját a nemzetközi benchmark 3,5 szeresére emelte az azt üzemeltető társaság.

• Nemzetközi szinten tovább emelkedtek az olajárak, ráadásul az orosz kőolaj vesztett árelőnyéből a Brenthez képest.

• Fontos tényező még a forint dollárhoz viszonyított gyengülése.

Grád Ottó az infostartnak elmondta, hogy a benzin árát a benzines autókkal nyaralni menő családok magas fogyasztása hajtotta fel, míg év végén az ilyenkor jellemző mezőgazdasági munkák miatt nő a dízel iránti kereslet, ami szintén árfelhajtó hatású.

(Címlapkép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. MTI/Mohai Balázs)