Teljesen védtelenek a déli határaink

Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy Ásotthalmon töltötte a hétvégét, ahol csak az elmúlt napokban mintegy háromezer menekült érkezett Magyarországra. Azt mondta: a helyi polgármesteren és három mezőőrön kívül senki nem védi a határszakaszt, amelyen százak sétálhatnak át. Toroczkai László "egyszemélyes kommandóként heroikus küzdelmet folytat" a jelenséggel szemben - fogalmazott a Jobbik alelnöke.

A politikus úgy véli, az egész határ mentén hőkamerákat kellene elhelyezni, ám rámutatott: a jelenlegi körülmények közt még ennek se lenne sok hozadéka, hiszen a jelenleg működő készülékekre se figyel senki.

A hőkameráktól pár méterre húzódó ösvényen nyugodtan baktat a menekültek oszlopa. Hiába fut be Röszkére a jelzés, a határrendészeti szervek nem mennek ki a helyszínre

 - tette hozzá.


Hozzátette: a határőrség visszaállítása 1-2 évig is eltarthatna, addig is fokozottan védeni kell a határokat.

Az ellenzéki politikus szorgalmazta, hogy vegyék elejét a polgári lakosság "vegzálásának", elmondása szerint ugyanis

a menekültek erőszakosan követelik, hogy szállítsák őket az autósok, s olyan példát is mondott, amikor egy kisgyermekes édesanya ablakát verték hajnalban egy afgán csoport tagjai.

Rámutatott: Németország egyre kevesebb hajlandóságot mutat a Koszovóból érkező bevándorlók befogadására. A nemkívánatos migránsokat abba az országba toloncolják vissza, ahol beléptek az Unió területére - vagyis az esetek nagy részében Magyarországra. Szavai szerint már a szerb hatóságok is komoly erőfeszítéseket tesznek az érintettek visszafordítására, egyedül magyar részről tapasztalható teljes passzivitás. Hozzátette: ez súlyos felelőtlenség, hiszen hatalmas tömegekről van szó. Egész utcák, egész faluközösségek kelnek útra, egy-egy csapat több száz főből is állhat.

Z. Kárpát Dániel ismét az unióval való tárgyalásokat sürgette annak érdekében, hogy Magyarország forrásokhoz jusson. Elejét kell venni annak, hogy ha a Nyugat szigorít, Magyarország tranzit- helyett célországgá váljon - hangoztatta. Akit már többször is kitoloncoltak Németországból, annak egy idő után az otthoni körülményekhez képest hazánk is vonzó célponttá válhat.

A jobbikos politikus azt is tudatta: munkacsoportot hoztak létre helyi polgármesterek és civilek bevonásával, és stratégiát szeretnének kidolgozni a problémára. A csoportot Z. Kárpát Dániel vezeti.