Tudomásul vette a magyar kormány, hogy a románok ráteszik a kezüket az úzvölgyi temetőre

Tudomásul vette a magyar kormány, hogy a románok ráteszik a kezüket az úzvölgyi temetőre

Ismét telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről. Az MTI-vel a tárca sajtófőosztálya azt közölte: a román fél tájékoztatta Szijjártót, hogy a román miniszterelnök utasítására a Bukarest felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető.

A magyar miniszter tudomásul vette a román fél döntését.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében és a békés megoldásért.

A közleményben arra is kitértek, hogy a KKM folyamatosan kapcsolatban van a legnagyobb erdélyi magyar párttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel. Arra viszont nem tértek ki, hogy mi lesz a sorsa a bekéretést megtagadó román nagykövetnek.
 

Krisztus és Barabbás Úzvölgyében | Alfahír

Olvassa az ember a híreket, nézi a videót, és nem hiszi el. Nem hiszi el, hogy ez megtörténik, hogy ez velünk történik, a mi véreinkkel, Európában, 2019-ben.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe. Az Úzvölgyében törvénytelenül állított román sírköveket magyar katonák sírjai fölé helyezték. 

Bukarest ezután a Csíkszentmárton gondozásában álló temető "nemzetközi jellegének megőrzése" miatt jelezte, hogy átvennék a sírkertet, mivel ott "magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak". Viszont ez nem igaz, a temető az első világháborúban az osztrák-magyar, illetve a velük szövetségben harcoló német hadsereg temetője volt. Az itteni harcokban elesett román katonákat az 1920 előtti országhatár másik oldalán helyezték végső nyugalomra.